2018-01-22
工作中午餐,元朗人介绍呢间,店面唔大,店内简洁干净!桌椅唔迫,配色几抢眼,墙上有越南🇻🇳装饰!已经系下午茶时间,所以可以叫午餐或下午茶餐!食物都系大路嘅越南菜式古法香茅烤猪捞檬($34)份量几大,檬粉弹牙,猪肉无香茅味,不过几滑,配料有生菜、青瓜丝、花生碎,加了酸醋汁开胃!越南滴漏咖啡(跟餐加$18)卖相唔错,仲可以自己倒滚水落滴漏器,玻璃杯几大杯,冲出来几香,平时会叫少甜,今次唔记得叫,女在杯够大,冲出来香浓微甘!好饮牛肉汤生菜(跟午餐加$5)同一样嘅小食,跟午餐同下午茶价钱唔同,跟下午茶餐要$19(讲真咁嘅份量$19超唔值)呢个生菜汤好淡,其实无乜味,生菜渌到淋咗,少咗爽脆口感!一般同事食:越式生牛肉汤河($38)下午茶餐香茅猪扒汤河($44)午餐青柠梳打(跟餐加$9)冻朱古力(跟餐加$2)食物ok,比较平实!唔知系唔系唔同地方嘅越南菜配料唔同,无咗我喜欢嘅九层塔!越南汤底系灵魂,但我个生菜嘅牛肉汤一啲都唔香,好淡,同事食嘅汤粉都话汤好淡!比较失色越南菜汤底一淡就失色
同事食:
越式生牛肉汤河($38)下午茶餐
香茅猪扒汤河($44)午餐
青柠梳打(跟餐加$9)
冻朱古力(跟餐加$2)
越南菜汤底一淡就失色