天外天

Above & Beyond
2022-05-16 1124 浏览
作为一个粤菜爱好者,一直都好想黎试下呢间位于尖沙咀嘅Hotel Icon顶层、屡获殊荣嘅「天外天」餐厅食饭。咁啱去开PolyU附近,梗系提前上网book定位啦!一入到餐厅就俾佢嘅无敌海景吸引,再加上现代新潮得黎又好Grand装修风格,用餐环境非常舒适。由于系平日嘅关系,餐厅午市时段提供非常抵食点心套餐俾大家睇下个menu:坐低冇耐,餐厅职员就好有礼貌咁你问我想饮啲咩茶。茶位每位$35,虽然唔平,但茶嘅选择都几多。我就拣咗普通中式酒楼比较少提供嘅杭州龙井茶。另外,餐厅嘅餐前小食系香脆可口嘅蜜糖核桃,呷一口龙井茶再食一粒核桃,真系非常之正!讲完前菜,梗系要讲下啲煮餐牌嘅食物啦:首先,菜苗蟹肉羹好足料,每一啖蟹肉都鲜味十足,非常好味!水晶肴肉好烟韧,而且未到唔会好咸,作为冷盘一流!烧卖非常爽口弹牙,入面嘅虾肉好新鲜,配合少少辣椒油食落去真系令人食指大动至于粉果方面,可以话系皮薄馅靓下次如果你食点心,呢两样我都一定会再encore!呢一个午市餐牌嘅其中一个亮点就系原只鲍鱼鸡粒挞只鲍鱼好入味,外面个挞皮好香脆,唔怪得如果单点要成$68一件!松露虾仁炒蛋方面,蛋炒得好滑,松露味亦好香!不过,我略嫌
咁啱去开PolyU附近,梗系提前上网book定位啦!

由于系平日嘅关系,餐厅午市时段提供非常抵食点心套餐
俾大家睇下个menu:

餐前小食

菜苗蟹肉羹

水晶肴肉好烟韧,而且未到唔会好咸,作为冷盘一流!

水晶肴肉

至于粉果方面,可以话系皮薄馅靓
下次如果你食点心,呢两样我都一定会再encore!

呢一个午市餐牌嘅其中一个亮点就系原只鲍鱼鸡粒挞

原只鲍鱼鸡粒挞

松露虾仁炒蛋方面,蛋炒得好滑,松露味亦好香!不过,我略嫌啲虾雪藏味比较重,所以呢一道菜有少少扣分

松露虾仁炒蛋

最后嘅主食瑶柱炆面可以话系我咁大个仔食过最好味嘅!每一啖都香气扑鼻,而且厨师好巧妙咁落咗一啲金菇,令到口感非常之好

金菇瑶柱伊面

甜品方面系紫米露,不过可惜我最后竟然唔记得影相
个紫米露一攞上黎就已经好香,而去火候刚刚好,系上乘嘅紫米露

总括而言,天外天绝对值得专程而来!无论食物、服务、环境,都系一流嘅!难怪喺平日中午都会满座

烧卖、粉粿
餐前小食