2016-08-14
话说,上年年尾睇杂志时见到话有间日本天丼过江龙开嚟香港,但一直都无去试因为佢位置于红磡黄埔,唔算就脚,所以都无专登去试!今次咁啱就去黄埔有事做,所以造就咗呢次好满意嘅天丼之旅~ 其实刚刚先去东京食咗间好好味嘅天妇罗,所以对天妇罗印象非常唔错。呢间丼丼亭做得最好系粉浆,以呢个价钱嚟讲,佢粉算几薄,炸得刚刚好,唔会油淋淋,即使唔系话100分好味,但佢算做得几好喇!一坐低好肚饿,但朋友未到,所以叫咗沙律食咗先。呢个杂锦鱼生沙律(无记错系$68),佢用上柚子dressing,酸酸甜甜几开胃,沙律菜新鲜,鱼生都OK~之后我就拣咗 天盛亲子丼定食 $88,人总是贪心,打开个menu又想食天妇罗又想食丼饭⋯⋯佢又好好有好几款定食,有天妇罗之余又有丼饭,价钱仲好相宜。我就Order咗呢个定食,天妇罗有虾啦、白身鱼啦、南瓜同番薯。南瓜同番薯非常甜,但佢切得比较厚少少,咬落去个皮就硬啲喇~另外,个亲子丼都唔错,最怕食到啲唔够汁唔够味嘅亲子丼,啲鸡同蛋又干净净咁,但呢度就无呢个问题!本身唔系太食鳗鱼嘅我,上次喺日本食过原条海鳗天妇罗一试难忘,所以今次都单点嚟试下!呢度嘅海鳗天妇罗都系原条,粉酱薄,但可惜略嫌
杂锦鱼生沙律
天盛亲子丼定食