2021-07-21
听同事介绍呢间烧味,个个都赞好食。又等我黎会一会佢先! 今次拣左12:00中午时段黎,店舖位置都几易揾,而且几突出! 正因店舖四周系街市,佢装修新颖同光猛,好容易一眼就睇到。呢个时段黎到唔系好多人,仲有一半空位,店内装修同其他食评所讲一样,是摆脱左一贯对烧味店嘅老旧,地板油淋淋嘅感觉留意到每枱食客都食紧叉烧,又等我试试先! 我拣左个叉烧+烧鹅饭 $58一大碗,饭量十足叉烧:半肥瘦+㶶边, 食落一啲都唔肥腻,肉质淋淋地而且有咬口,唔会烧到好干一条柴咁🤤有d 食评会话佢太㶶,我望落又无咁嘅事,觉得岩岩好,又钟意佢够甜!烧鹅: 皮脆肉嫩!我食嘅位置刚好肉,骨各半,有少少肥膏,食落好香炭烧味,又无一阵骚味而酸梅酱,好杰身,唔系稀林林,酸甜刚好白饭+烧汁:不得不赞埋,佢嘅饭系粒粒分明,有咬口,好有口感,加埋烧汁一流,唔会太淋身! 仲有个烧汁,一啲都唔肥腻,唔会见到系油淹咁款,同埋系好清澈(见唔到有渣滓)颜色淡淡,但味道一啲都唔淡!再试埋冰烧凤凰鸡饭+ 辣汁 ($52)系鸡扒黎,而唔系烧味鸡第一次见烧味舖用鸡扒, 感觉几新鲜可惜,略嫌有d 硬同干身而辣汁,辣中带酸,有少少泰式风味,十分惹味开胃每日
又等我黎会一会佢先!
留意到每枱食客都食紧叉烧,又等我试试先!
我拣左个叉烧+烧鹅饭 $58
一大碗,饭量十足
而酸梅酱,好杰身,唔系稀林林,酸甜刚好
再试埋冰烧凤凰鸡饭+ 辣汁 ($52)
系鸡扒黎,而唔系烧味鸡
第一次见烧味舖用鸡扒, 感觉几新鲜
可惜,略嫌有d 硬同干身
而辣汁,辣中带酸,有少少泰式风味,十分惹味开胃
每日例汤$6 (跟饭)
每日唔同汤,讲明唔加味精,饮完无口干嘅情况
又确实真系又好饮,又足料
大家试过都觉得唔错
唯一要改善嘅系: 待应嘅态度,
Overall, 值得回头到食系列,同埋屋企加𩠌一流!
有一样要改善是待应态度, 由于中午时间,人流较多, 未食完已经连酱汁都收走埋☹️