2024-09-20
丰业大厦我嚟过好多次,但通常都系食中菜多,之前发现呢间Cuisine Culture,今次就过嚟探店!店舖装修简洁,舒适;有别于高级法国菜,呢度感觉更casual。今日嗌咗5道菜,而且晚市house wine、啤酒、汽水做紧买一送一优惠⋯为配合法国菜,就嗌咗2杯白酒⋯焗法式地道古也芝士洋葱汤味道浓郁,洋葱蕉糖化使洋葱原来嘅味道更浓郁,更香甜!配上古也芝士同芝士法包,软腍、咸香加上拉丝嘅芝士,令整个口感、味道更有层次⋯焦糖鹅肝酱配法包本身我好钟意鹅肝酱配法包,焦糖鹅肝酱真系第一次试!脆脆焦糖下嘅鹅肝酱口感细腻、醇厚,配上果jam,中和咗鹅肝酱油腻嘅感觉,食落更清新,推介!慢火煮红酒和牛面肉配法包牛面肉煮到软腍,牛味香浓,肉质嫩滑,骨胶原非常丰富!食落软腍,而且有口感,唔错!法包蘸上红酒汁嚟食,味道亦唔错。日本鲜带子柠檬汁初榨橄榄油意粉呢道菜比较清新,带子鲜甜,口感细嫩⋯意粉口感烟韧弹牙,配上香草汁,味道都已经好好⋯但由于系柠檬汁意粉嘅关系,就略嫌缺少柠檬清新舒爽嘅感觉,但整体都系好味的!朱古力心太软雪糕朱古力味道浓郁,热热嘅朱古力浆再配上冰冻嘅雪糕,感觉一流!House Wine白酒味道
焗法式地道古也芝士洋葱汤
焦糖鹅肝酱配法包
慢火煮红酒和牛面肉配法包
日本鲜带子柠檬汁初榨橄榄油意粉
朱古力心太软雪糕
朱古力味道浓郁,热热嘅朱古力浆再配上冰冻嘅雪糕,感觉一流!
House Wine
白酒味道较为fruity,果香浓郁,清新易入口。
整体体验唔错,下次再过嚟试吓其他菜式先⋯最后,要赞一下餐厅嘅服务,侍应一切以客人为先,主动斟水、收碟,令整个用餐感觉非常满意!