2022-08-28 47 浏览
成日去开太子、荔枝角一带都系试文青cafe,今次就去试左间新开而且特别d既法式fusion菜~唔知系咪新开,佢地lunch只有午市套餐,同少量小食供应,试唔到d特别既小食。佢地既佢个set lunch系一个饭/意粉,配个𩠌,再配杯饮品,非常饱肚~呢2碟系前菜黎,前面个碟系柠檬腌马蹄,酸酸地几开胃,个口感同个味都好似食紧苹果咁。后面个碟系渍蕃茄仔呢个海鲜蘑菇汤有令我耳木一新既感觉🤩首先系佢个杯好正🤣用中式杯装西式汤,系真。fusion。另外,佢个汤用左虾、花菇、虫草花去煲,煲出黎好似中汤汤底好清而且好甜,但饮入口又有西式海鲜汤既感觉,几正呢个半熟红虾意大利饭好入味,个饭甜甜地,一d都唔硬。不过我略嫌个半熟红虾口味有d怪怪地,可以系我食唔惯😉呢个野菌意粉好creamy,好好食!佢系素食黎,而且份量好足,个酱creamy得黎唔太厚,食完成碟都唔觉得腻鹅肝牛扒呢个配搭真系好正🤤块鹅肝一d都唔腻,反而系块牛扒dry左少少🤏个鸡卷好食!睇到都觉得件鸡肉好juicy,肉质啱啱好,块皮仲要系脆既🤭呢杯match latte系正宗咖啡底,初初我以为系会牛奶偏多既,所以先叫。点知佢系好浓既咖啡味,冇乜奶味

前菜

海鲜蘑菇汤

招牌蕃茄半熟红虾饭

九层塔野菌意大利饭

罗仙尼鹅肝牛扒

慢煮柠檬鸡卷

Hot matcha latte

呢杯match latte系正宗咖啡底,初初我以为系会牛奶偏多既,所以先叫。点知佢系好浓既咖啡味,冇乜奶味,亦都盖过左抹茶味。如果你同我一样唔系太好咖啡既,呢杯latte就未必啱你啦~但饮开咖啡既我觉得可以一试
工人黑松露薯条

我地仲叫左个黑松露薯条,炸得非常好,外脆内软,而且个黑松露酱味道刚刚好
2022-08-25
前菜