2025-01-21 112 浏览
餐厅位于新蒲岗商场,系你我身边都有一个,补习社小食舖餐厅林立嘅街坊商场。搭扶手电梯上到去,第一下揾唔到间舖头,兜咗个圈。近向下嘅扶手电梯,门口有个大鱼缸嘅就系啦。原来舖头一半系泰国菜,一半系日本菜,直程可以日式饺子配泰式奶茶,不过今日嘅Mood系想食泰国菜。嗌完食物之后,好快就上到菜。小食要左炭烧猪颈肉,份量都几多。汁有少少似泰式酸辣酱加罗汉子酱,偏酸食到尾后劲都少少辣,不过唔点汁本身都好够味,调味够,有蒜香味。食泰国野一定会叫炒通菜架啦,要左个泰式炒通菜。份量都几多下,啱啱炒起热辣辣,但唔会炒到老哂,保留到菜嘅脆口。唔系好食得辣嘅都唔怕,辣度都有得拣,叫咗BB辣。啱啱好嘅辣,配上咸香嘅豆酱味,好惹味。香叶辣椒肉碎炒饭,都系拣咗BB辣。大概1.5碗嘅份量,呢个价钱嚟讲好少地方做到了,更唔使讲系泰国菜。肉碎、豆角粒、香叶加埋,增加左口感。泰式炒饭系偏湿身嘅,但都好有镬气。芒果糯米饭,有六个小糯米球,配上芒果,卖相好靓。糯米饭食落原来系热嘅,椰汁都系有落盐𠮶种,够正宗。芒果甜甜地配埋一口一件嘅糯米饭,为呢餐画上完美句号。

嗌完食物之后,好快就上到菜。

2025-01-17
  • 泰式炭烧猪颈肉