2025-01-17 79 浏览
曾经,香港有好多间港式扒房,最怀念系热辣辣嘅铁板餐配上一杯港式特饮,真系充满童年回怀。依家,香港嘅港式扒房越嚟越少,但原来出名食泰国嘢嘅九龙城仲有港式扒房架。今日我哋就嚟到九龙城羊鞍餐厅,唔好以为叫羊鞍餐厅就只系食羊,餐厅仲有好多选择呀!叫咗两份扒餐,店员就先送上餐汤同多士。特别钟意餐厅嘅罗宋汤,汤底浓郁,材料丰富,非常开胃。铁板餐嘅滋滋声确实非常治愈,淋埋黑椒汁上去,真系未食已经觉得好吸引呀!杂扒有牛扒、猪扒、烟肉、鸡翼同台式肠,至于配料就有粟米、薯角同车厘茄等等,份量十足,非常丰富!除咗铁板餐,餐厅亦有碟上嘅扒餐。呢个1855安格斯西冷牛扒襭9安士,牛扒厚身,肉味香浓而肉质软腍,呢个价位,确实抵食。平日食铁板餐,仲可以免费upgrade饮特饮,我哋就叫咗一杯雪糕红豆冰,生熟红豆比例啱啱好,非常软绵却又有口感,但就略嫌甜咗少少。