2018-08-08
女人街一向系我觅食嘅好地方, 因为入面乜嘢菜式嘅餐厅都有, 价钱又大众化, 睇见边间餐厅合眼缘行入去就可以啦。 今日见到间新餐厅, 叫做丰味车仔面, 38蚊有三个𩠌, 旺角地方嚟讲ok啦, 咁就入咗去试下啦。餐厅装修十分平民化, 但因为餐厅楼底高, 都算坐得舒适, 而且也有电视, 唔会怕闷亲。 餐厅有几款汤底可以选择, 有传统港式车仔面汤底, 也有麻辣汤底。 今天和朋友来到, 因为我和他也不想吃辣, 就叫了两碗传统港式车仔面汤底, 如果嫌汤底单调, 可以额外再加腩汁。 另外听说椰子水可以消暑解热, 所以就叫了一罐试试,果然清凉。我们叫的车仔面𩠌都是比较大众化, 叫了牛腩萝卜和鱼肉春卷, 而朋友 而朋友则叫了鸡翼尖、 冬菇 和猪肠。米线和 公仔面分量都算多,牛腩都算入味但美中不足的是肥膏比较多, 萝卜清甜而且份量也多, 鱼肉春卷也不错。 而朋友的车仔面, 鸡翼尖有很多只, 非常超值, 冬菇都算厚肉, 如果猪肠可以再洗得干净会比较好。总括嚟讲以38蚊的价钱, 在旺角嚟讲算是不错了。 唯一美中不足的是, 这里的车仔面没有葱可以加, 如果有葱的话, 车仔面的味道应该可以升华呢。
米线和 公仔面分量都算多,
牛腩都算入味但美中不足的是肥膏比较多,
萝卜清甜而且份量也多,
鱼肉春卷也不错。
而朋友的车仔面, 鸡翼尖有很多只,
非常超值, 冬菇都算厚肉,
如果猪肠可以再洗得干净会比较好。