2023-06-13 93 浏览
自从上次去大棠睇红叶之后都好耐无入过元朗。对于一个九龙人,入元朗系一件好遥远嘅事。不过最近有朋友搬入咗元朗住,今日趁放假入去探佢同埋顺道揾好嘢食。元朗朋友首先带咗我去佢新屋附近一间餐厅医肚仔先。外表睇落去平平无奇嘅一间茶餐厅,入到去竟然系大排档布局嘅港式小厨。几张大圆枱配上几张卡位,份外亲切兼有风味。餐牌上价钱都十分亲民,夸张啲讲,可以用「抵到烂」嚟形容。餐牌上每个菜式都好有特色,系一般大排档食唔到嘅。我同我朋友两个人叫咗三个𩠌。分别系伙计介绍嘅镇店烧鹅,冰震脆脆菠萝咕噜肉同椒盐鲜鱿。先讲讲呢度烧鹅先,餐厅名叫得「烧鹅小厨」,唔洗讲烧鹅一定系佢哋嘅「撚手」招牌菜,我哋叫咗一份下庄烧鹅($148)。烧鹅卖相好吸引,食落去块皮烧得啱啱好,脆口同鹅香味融入块皮。鹅肉同脂肪比例刚好,肉质嫩滑亦不乏鹅油香。食到停唔到口。之后到冰震脆脆菠萝咕噜肉($118),上枱嘅外表拍得住五星级酒店中菜厅,薄薄嘅烟雾配以鲜艳嘅咕噜肉,令到成个菜式升华。外面冰冻而脆脆嘅外皮,内里系温暖嘅咕噜肉,夏天食就更加开胃。另外仲有一直冰镇住嘅新鲜菠萝,真系愈食愈开胃。最后就系椒盐鲜鱿($98),份量好大份,餐厅唔系用鱿鱼须

最后就系椒盐鲜鱿($98),份量好大份,餐厅唔系用鱿鱼须,而系用一块块嘅鲜鱿鱼去泡油,食落非常惹味同爽口。

呢间餐厅好多特色小菜,入到去周围都系食物相,下次要揾多几个朋友一齐试多几款先得。

聚丰烧鹅小厨
地址:元朗横洲路9号朗晴邨青朗楼地下1号舖