2018-01-07
日式餐厅分得好细,有拉面乌冬店、寿司店、食串烧炸物嘅居酒屋、日式火锅店、烧肉店。今日我地去呢间Firebird,食品种类就真系多样化,沙律、刺身、寿司、串烧、烧物、炸物、锅物、烧肉、乌冬等等都有得食。有选择困难症嘅我,就会有幸福的烦恼啦。 拣左好耐,最终都系朋友点菜,唔系真系拣到天光!!【Fuji Mountain $78】呢杯野真系好靓,一上枱不禁丧影相呃Like~ 高脚杯里面系高耸嘅冰山,配上天蓝色嘅饮料,其实系荔枝特饮嚟。只杯唔大,啲冰慢慢溶,越溶越大杯,要快少少饮,唔系就会有雪崩嘅情形。【Oreo Smoothie $68】好长身嘅杯,上面有一堆忌廉令杯Smoothie更加香滑,再加上一堆Oreo饼碎,食得又饮得。不过可能落嘅冰多咗,味道淡。【FireBird三代目软壳蟹沙律$128】好大盘嘅沙律,一上枱店员就即场帮我地搅拌同上碟,好细心。软壳蟹真系足一只蟹,炸到好松脆香口,但就有啲冻,原本系想食热辣辣嘅软壳蟹。沙律就包括沙律菜、牛油果、苹果、水牛芝士、番茄、蟹籽,配料多样化,配上沙律酱,食落唔会寡。各款蔬菜都清新鲜爽,芝士就系大大粒又软滑,整体好夹好开胃。【明太子伴玉子烧$4
Fuji Mountain
Oreo Smoothie
【FireBird三代目软壳蟹沙律$128】
FireBird三代目软壳蟹沙律
【明太子伴玉子烧$48】 有四件玉子,香甜充满蛋香味。上面亦有唔少嘅明太子,咸香中带微辣,同香甜嘅玉子虽然系两种完全相反嘅味道,配搭起嚟都唔错。
明太子伴玉子烧
【日本珍宝帆立贝壳烧$88】大大粒帆立贝上面系牛油下面系酱油,我就成件帆立贝加牛油食,好邪恶但极好食,牛油嘅油香同帆立贝嘅鲜甜好match。旁边仲有一啲菇,蘸埋酱油食好惹味,正。
日本珍宝帆立贝壳烧
【宫城蚝壳烧$78】大大只蚝烧嘅火喉啱啱好,有少少烧嘅香味但蚝肉仲保持水润,食落甘甜。
宫城蚝壳烧
【脆炸软壳蟹$68】 头先食完软壳蟹沙律未够喉,所以另外叫多碟脆炸嘅。软壳蟹热辣辣,大件而且肉厚,炸浆厚度适中而且外壳松脆。炸完后仍然不失蟹嘅鲜甜味而且有少少juicy添。另外仲有细细粒嘅炸秋葵,清清口腔味道。
脆炸软壳蟹
【鲑鱼茶渍饭$78】
个饭团外层系微焦嘅饭焦,咬落去都有啲硬同脆。而个三文鱼食落好咸,加上个汤味又系好咸,所以成道菜overall系超级咸。我个人钟意食茶味浓嘅茶渍饭,不过呢个就冇乜茶味,失望!
鲑鱼茶渍饭
【魔鬼火焰原只鸡腿$138】
以为原只鸡脾都唔会大份得去边,一上枱原来似两三块鸡扒咁大。
魔鬼火焰原只鸡腿
店员会将鸡扒淋酒再点火「焚烧」,火势都几旺盛,隔离位外籍太太见到都「wow」一声。个火好快就自动熄灭,烧出嚟个皮更脆但唔会㶶。
烧好后店员仲帮我地切好晒同起埋骨! 鸡腿肉外层布满橙红色嘅辣粉,味道似腌制后嘅明太子,所以食落香辣惹味,鸡腿肉就劲嫩滑多汁,如果觉得重味咗少少可以夹杂住椰菜嚟食,中和返个味道。
用餐期间,我地见到唔同配搭嘅客人。有一行六人嚟开心share食嘅;有情侣嚟食和牛火锅撑枱脚嘅;有文青一个人坐喺吧枱位静静地睇住书一边食串烧一边小酌几杯嘅。都系拜食物种类多所赐而吸引到唔同客路,见到店员一个又一个捧啲火锅出嚟,上面仲有啲靓雪花和牛,如果唔系食到饱晒真系想再下一城,唯有等下次啰~