笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!同女友去完湾仔婚展,行去码头坐船吹下海风过尖沙咀食饭,原本book左一间系诺士佛台任饮任食嘅清bar,点知上到去一个客都无,即刻调头走。系尖沙咀游荡左半个钟,间间唔系要等位就系唔啱食,谂谂下不如直接行过去庄士伦敦广场,贪佢多野食呀嘛!先上蒲头岛,点知我地想食个餐卖哂,唯有下次啦,所以就直飞落8楼食好一锅!我之前已经写过旺角好一锅食评,所以对呢度都好有信心!搭正八点呢d时间真系坐满人,如果唔搭台就要等,但我地太饿了,搭台就搭台啦!一张大圆台本应坐8个,宜家对面坐两个,我地又两个,所以都算好松动舒适!酱油架任你混酱!order纸同旺角店一样,都系多元化,选择多!先讲肥牛!呢度d牛真系好高质!有两款,分别系美国肥牛同手切肥牛,美国肥牛油脂较多,油香重!手切肥牛

酱油架任你混酱!
order纸同旺角店一样,都系多元化,选择多!
先讲肥牛!呢度d牛真系好高质!有两款,分别系美国肥牛同手切肥牛,美国肥牛油脂较多,油香重!手切肥牛就瘦d,肉味浓d,各有各喜好,我自己就钟意美国!前后叫左6碟,碟碟色水都好靓!
手切肥牛
再黎就讲海鲜!呢度海鲜又系好新鲜!极力推荐脆鲩鱼腩、生猛海虾、鳝片、蚬同水鱿!
叫海虾有秘诀!因为每次落单都只会俾人头份量,所以我每次叫野食都顺手叫埋海虾,咁当有一定数量先一次过渌,一黎可以令锅底干净d唔洗次次渌完滗走d红油,二黎对手只需污糟一次!哈哈!钟意食虾嘅朋友可以试下呢个方法!
生猛海虾
唔知系我地好彩定乜,第一次有咁多鱿鱼须!
水鱿

蚬有d无开口,有少少沙,但overall都好鲜甜!
鳝片
其他火锅料都好正!炸鱼皮、流心粟米球、白豚肉、午餐肉、鸡子、凉瓜片等等
炸鱼皮
流心粟米球
午餐肉
最后当然唔少得我女友最爱嘅甜品啦!呢度提供yogurt同好多topping,正!女友觉得好食,我就嫌奶唔够多!
Yogurt
2018-08-12