2020-06-29
疫情期间冇得响日本食拉面,咁就喺香港食,都非常好,因为香港嘅日本菜之中,以拉面水准为最高。今日中午喺荃湾,又想食拉面,就去呢间开咗好耐、口碑几好,但系我又竟然从未食过嘅拉面店试吓😁叫咗佢嘅「特上原味猪骨拉面」,等咗约10分钟先嚟到,可能啱啱开门未准备好挂。卖相都几好,见到有叉烧、葱、芽菜、糖沁蛋、仲有好似系干红椒丝👍,颜色衬得几靓,不过只碗崩咗少少,影相嘅时候用匙羹遮住崩嘅地方😅汤底味道OK,有些少猪骨味,但唔算好鲜味,汤嘅份量比较少,所以食面吸啜slurping希望面身带啲汤嘅时候就唔太方便。「特上」里边有猪肩肉同猪腩肉,猪腩肉比较好食有猪味,猪肩肉比较淡同嚡口。面叫咗「超硬」不过都唔系好够硬。另外我加咗木耳同椰菜,呢两样都几好味。「特上」仲包咗一罐汽水。总括嚟讲味道OK。店员妹妹就相当好礼貌,工作勤快,仲帮客人拉门,抵赞👍
「特上」仲包咗一罐汽水。