2021-11-02 251 浏览
今晚同朋友饭聚, 去左深水埗潮味苑食潮州菜。 小店好处就系满满的人情味,7点去到已高朋满座, 今日星期一, 竟然要等食? 不过都只系等左10分钟, 唔知系咪见我地等得耐, 醒包炸鱼皮做头盘。 鱼皮脆炸, 咬落去卜卜声, 超正。是日晚餐鹅片(上装)椒盐鲜鱿煎蚝饼韮菜猪红蚝仔粥鹅片(上装), 大大碟鹅片放喺眼前,鹅片肥瘦适中, 鹅皮下有小小肥膏, 加上肉质爽口的鹅肉, 卤水入哂鹅片里面, 非常好味。椒盐鲜鱿, 大大条鲜鱿, 炸得脆卜卜, 非常香口, 鱿鱼好有鲜甜味。韮菜猪红, 猪红粒粒分明, 咬入口, 好似食鱼籽咁, 卜一声,弹牙可口, 猪红唔会一夹就散。蚝仔粥, 一大窝蚝仔粥, 蚝仔大大只, 鲜甜肥美, 加上小小胡椒粉, 真系人间美食。最后一题, 每位店员都好好礼貌, 亦好服务, 抵赞。#hkfoodie#foodie#hkfood#hkfoodieblogger

是日晚餐
鹅片(上装)
椒盐鲜鱿
煎蚝饼
韮菜猪红
蚝仔粥

最后一题, 每位店员都好好礼貌, 亦好服务, 抵赞。

#hkfoodie
#foodie