餐厅: 鮨燐
资讯:

2021-07-13 849 浏览
又要揾好嘢食平衡下心理!位于尖沙咀中间道的日本餐厅鮨燐,出名系货真价实嘅厨师发板。食物内容包括前菜、刺身、热食、寿司、甜品⋯⋯今日既前菜包括:日本豆乳配虾、凉拌茄子、白贝,豆乳香滑味浓郁,凉拌茄子最适宜夏天享用。七款时令刺身,款款都咁鲜味:石绸北海道珍蚝 最钟意只蚝圆辘辘胀卜卜,鲜甜好味。池鱼伴姜葱,配紫菜食,好似手卷咁,非常丰富。间日鱼刺身、火炙间日鱼,鱼质好弹牙好肥美。春鱼 配上食用花花 及自家制酸汁,清新怡人! 梭子鱼 配生磨胡麻拖罗,好肥美。烧吞拿鱼腩,将鱼嘅油分香味迫晒出嚟。热食只有一款,相当精致。酒蒸金目鲷,薇薇酒香带出鱼的鲜味,非常配合。青桔jelly 俾我哋清一清味雷食到呢度,已经捧住个肚,但系仲有精彩嘅寿司未食,只好叫厨师将饭的份量减细。六款寿司,全部靓料。北海道帆立贝活赤背赖尿虾深海大池鱼地金目鲷喝一碗鲜甜美味的蚬肉汤,令我非常满足。最后以一款甜品:抹茶奶冻,你今餐丰富嘅圣贤画上完美句号。
食物内容包括前菜、刺身、热食、寿司甜品⋯⋯

七款时令刺身,款款都咁鲜味:
石绸

北海道珍蚝 最钟意只蚝圆辘辘胀卜卜,鲜甜好味。

池鱼伴姜葱,配紫菜食,好似手卷咁,非常丰富。

间日鱼刺身、火炙间日鱼,鱼质好弹牙好肥美。

春鱼 配上食用花花 及自家制酸汁,清新怡人!

梭子鱼 配生磨胡麻

拖罗,好肥美。

烧吞拿鱼腩,将鱼嘅油分香味迫晒出嚟。

热食只有一款,相当精致。
酒蒸金目鲷,薇薇酒香带出鱼的鲜味,非常配合。

青桔jelly 俾我哋清一清味雷
六款寿司,全部靓料。

北海道帆立贝
活赤背
赖尿虾
深海大池鱼
地金目鲷

喝一碗鲜甜美味的蚬肉汤,令我非常满足。

最后以一款甜品:抹茶奶冻,你今餐丰富嘅圣贤画上完美句号。

2021-06-26