2018-10-08
系餐厅有个灵魂人物——John Stewart,佢系个香港出世,开蚝开到海外闻名,就算维珍老细Richard都会专程请佢开蚝。系传媒的报导下,得知佢系上环有间蚝吧。John开蚝会特别细心,除了会将蚝肉反转,以兔有污水囊藏于入面。另外,佢更会将蚝肉跟蚝壳相连的带子位切断,方便大家进食。John会按照季节,入了几款时令的新鲜生蚝。我唔食生蚝,不过朋友仔就钟意食肉质更饱满的Ostra Regal。味道鲜甜,而且肉质爽口。由于我唔食生蚝的关系,我叫左两只熟的蚝。左边系烟肉芝士焗蚝,而右边系香辣芝士焗蚝。两款都系芝士焗蚝,不过我比较钟意后者,因为加左少少的辣味,整体唔会咁济,而且味道层次较为丰富。叫左1份炸鱿鱼圈小食。鱿鱼圈的圈圈唔大,不过份量都唔少。几钟意餐厅落了黑椒调味,不过重手左少少。Parma Ham配蜜瓜的蜜瓜味道好甜,但刨成片的甜蜜瓜,味道无盖过Parma Ham的咸香。叻沙青口系比较fusion的菜式,香口的叻沙汁浸住肥美的青口,味道都好入味。食完再将烘好的多士点汁,将每滴叻沙的精华都食得干干净净。钟意食鱼的大家,可以叫一份焗烧鲈鱼柳。曾煎香的鱼柳下放满新鲜的薯仔沙律及生菜上。肉肉
钟意食鱼的大家,可以叫一份焗烧鲈鱼柳。曾煎香的鱼柳下放满新鲜的薯仔沙律及生菜上。肉肉的熟度刚刚好,煎得香但又唔会腥。
食羊的朋友更可以叫一份羊架,味道唔会太膻,而且好厚肉!一客3块都几抵食。
呢个蟹肉扁意粉,非常有惊喜!蟹肉比其他餐厅比较多好多,而且入口鲜味十足。另外,意粉的口感比较软滑,又好挂汁。
最后,我们叫左抹茶奶冻黎试下⋯出奇地绿茶奶冻部份,味道唔会太甜而且好滑,配合配料的Honeycomb,整体味道都好夹。