2021-11-22
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$200-300+📍Address: King’s & Queen restaurant呢间餐厅位于美食沙漠附近,但系素质相当好。如果你同屋企人游车河/周末经过,最适合黎放松一下。令人喜出望外嘅系,佢每一道菜都好有镬气,好似食紧酒楼既小炒😍😍如果你地去,我会推介你地一定要点呢几样食~1. 红烧乳鸽2. 椒盐九肚鱼3. 姜葱霸王鸡4. 烧汁杂菌牛仔骨5. 马拉盏通菜鲜鱿红烧乳鸽好嫩滑,外皮香脆,非常香口。到椒盐九肚鱼,炸到金黄色上枱,入面嘅九肚鱼仲系超级滑又多汁,超级难得可以做到咁好,呢道菜好出色。姜葱霸王鸡,我相信唔系用雪鸡而系用新鲜鸡,用姜葱同酱油调味非常入味,一大只份量非常多! 烧汁杂菌牛仔骨同埋马拉盏通菜鲜鱿又系另一非常有镬气之作,尤其是鲜鱿,采用新鲜嘅鲜鱿,值得一试!另外,马拉盏有少少微辣,如果怕辣嘅话,可以点腐乳/虾酱/蒜蓉。另外,如果你好似我地咁大胃口,想点多几碟菜,可以点佢地鱼香茄子煲同埋瑶柱蛋白炒饭试吓!鱼香茄子煲都几送饭,瑶柱蛋白炒饭有一丝丝瑶柱,饭炒至非常干身,大约一碟已经够2-3人份量!
如果你地去,我会推介你地一定要点呢几样食~
1. 红烧乳鸽
2. 椒盐九肚鱼