2020-05-04
今天到了元朗附近,很想去食上海菜所以呢就去咗Yoho形点𠮶度食上海菜,而家呢间上海菜就系是很好吃的就是家·上海。平时食呢间上海菜系要等好多位,但系因为疫情关系,而家就唔系好需要等好耐就可以直接入座,而且人数不是很多。第一个系前菜,系麻酱鸡丝粉皮,吖呢个麻将好浓郁粉皮好滑好好食,青瓜好爽,鸡肉好嫩。跟住就系炸猪扒汤面,呢个汤面真系好好食架,因为𠮶炸猪扒炸得好林,系最靓嘅猪扒肉部分,汤面软硬度适中,十分好吃。呢个系铁板灌汤生煎包,个生煎包里面系菜肉包嘅馅,但系个底煎得好香,食落去一啲都唔硬,好食过真正上海店嘅生煎包。最后就梗系必食嘅金牌小笼包啦,呢个真系冇得顶,系小笼包嘅始祖,简直系必食嘅名物,所以我系10分推荐大家食呢一个小笼包嘅,因为佢个皮簿馅靓,所以好好食😋