2024-05-17
饮茶 Yum Cha📍中环德辅道中173号南丰大厦2楼1-2号舖好耐无见嘅中学老友呢晚揾我一齐食饭,因为大家都系识食之人,食餐饭都想揾啲值得打卡、有亮点嘅餐厅,所以佢拣咗中环近上环嘅一间新派中菜点心餐厅,方便同在港岛工作嘅我俩。饮茶好受外国游客欢迎,除咗西方人,当晚座上客亦不乏韩国、菲律宾等旅客,睇嚟打卡真系无分国籍! 💰$89干煸四季豆 🥗惹味非常嘅干煸四季豆,炒得干身唔油腻,肉沫只有少量肥肉,净食已经好好味,相信配饭一定好下饭! 💰$138芝士海虾伊面 🍤🍝一碟伊面都夹到5-6碗,性价比都唔低。海虾上粉后炸得金金黄黄,包裹住嘅虾肉弹牙爽口,加上调味唔会过咸,芝士味亦偏淡,所以即使得两个女仔都可以轻松KO,唔会过份饱滞。 💰$68/4件樱花虾烧卖 🥟坊间有唔少fusion烧卖,例如旧式嘅鹌鹑蛋烧卖,或新式嘅黑松露烧卖;基本上只要系烧卖,我都一定会试下。呢间餐厅选择以樱花虾代替常见嘅蟹籽,亦将一般黄色嘅烧卖皮改成绿色,制作耳目一新嘅樱花虾烧卖。烧卖内馅包有虾肉、猪肉同冬菇片,口感弹嫩juicy,无咩肥肉,连同樱花虾一齐食,味道得以升华。 💰$49/3件睇住流奶 😮餐厅其中一款招牌人气包
📍中环德辅道中173号南丰大厦2楼1-2号舖
💰$68/4件
樱花虾烧卖 🥟
💰$49/3件
睇住流奶 😮
餐厅其中一款招牌人气包点—睇住流奶,眼仔碌碌,造型趣怪,爱打卡人士必点!包内有大量热辣辣嘅流沙奶黄馅,可以喺眼仔附近笃个口,轻轻按压,「睇住流奶」,有趣又好味!
💰$49/3件
鸽吞凤梨 🕊️🍍
三只白鸽造型嘅凤梨酥,乖乖哋坐喺笼内等候被食用,又系一吸睛之作。酥皮造功认真,有细心刻画白鸽尾巴同翼嘅细节,创意十足。不过个人认为凤梨馅味道偏甜,口感亦过于硬身,食开正宗凤梨酥嘅朋友可能会感失望。
💰$49
葡国鲜奶挞 🥧
另一款甜品系葡国鲜奶挞,三只迷你挞卖相的式可爱,挞面铺有黄糖,营造微焦效果。虽然望落同一般蛋挞仔无咩分别,但千祈唔好俾表层黄色呃咗!咬落先知里面系白色,系鲜奶挞嚟。但始终挞皮比较易散,鲜奶蛋浆亦无咩香味,同想像中嘅「葡挞」有少少出入。