2024-11-11
平日黎到呢间古色古香嘅茶居,店舖以木系怀旧家居为主,传统茶具嘅摆设🫖听住五六十年代嘅国语背景音乐,享受一刻恬静😌平日黎有套餐供应,价钱比假期更相宜抵食😆🍵茉莉绿茶拿铁 +$2 (😸😸😸😸😺)嚟到茶居,当然要试吓佢哋嘅茶😌一嚟到就闻到飘逸住茉莉味,饮落系浓厚嘅绿茶味,饮得出系用新鲜嘅茶叶炮制所以唔会比奶味掩盖☺️茶拿铁系一款以茶粉同蒸气打发嘅燕麦奶泡冲泡而成嘅奶茶🍵口感相比普通清茶更浓厚著重强烈回甘😋☕️重焙乌龙茶拿铁 +$2 (😸😸😸😸😺)同茉莉绿茶拿铁一样,茶香味相当重,茶居黎讲算系有一手😌面头有层薄薄嘅泡沫,饮落去有显然嘅乌龙茶味,略带花果香、焙火嘅醇厚香,纯而不腻☺️🥩慢煮东坡肉配樱花虾蛋面 $125 (😸😸😸)东坡肉以保守红烧酱汁混成,肉质偏腍唔太肥腻,肉份量适中,医肚之选😝但个人觉得蛋面配合度唔高,偏干身质感硬实,转配荷叶饭可能好啲☺️套餐仲附送一份沙律🥗🎃金华火腿南瓜米型粉配慢煮鸡胸 $125 (😸😸😸😺)一上菜比米型粉吸引到😆外型比较特别,有啲似长形嘅Risotto,口感似长啲嘅通粉🤣南瓜味几重,配上菠菜同野菌、金华火腿,味道偏厚腻,适合同桌分食😋鸡胸都煮得好腍,但配落厚腻挂汁米
🍵茉莉绿茶拿铁 +$2 (😸😸😸😸😺)
☕️重焙乌龙茶拿铁 +$2 (😸😸😸😸😺)
🥩慢煮东坡肉配樱花虾蛋面 $125 (😸😸😸)
🎃金华火腿南瓜米型粉配慢煮鸡胸 $125 (😸😸😸😺)
一上菜比米型粉吸引到😆外型比较特别,有啲似长形嘅Risotto,口感似长啲嘅通粉🤣南瓜味几重,配上菠菜同野菌、金华火腿,味道偏厚腻,适合同桌分食😋鸡胸都煮得好腍,但配落厚腻挂汁米型粉,想食得健康啲就未必岩🙊
(*另收加一服务费)
服务:😸😸😸😸
环境:😸😸😸😸
回头:😸😸😸
打卡指数:😸😸😸😸
整体评分:😸😸😸😸
价:~$140/per person
📍 老去茶事 (大围)
大围积信街77-81号积善楼地下B号舖