2017-04-10 458 浏览
今日同好姊妹庆祝生日,拣咗一间情调好好嘅德国餐厅,预先预订左位置,一想到佢已经满左坐啦。我哋一行四人一口气叫咗好多食物,包括有沙律、前菜、汤、主菜、饮品同埋甜品。饮品先来,蓝色𠮶杯叫做Tiffany blue,因为咁岩寿星都叫Tiffany,梗无要叫一杯,颜色好吸引,饮落有酒香,同埋有少少果香,唔会太甜,色香味俱全。荔枝苹果特饮虽然个样就冇咁靓,但系我反而钟意呢杯个味道多啲,除咗有荔枝苹果嘅清香,仲有好多嘅荔枝肉,饮落好有咬口!仲有两杯特饮都几好味,一杯系士多啤梨,另一杯系薄荷汤有两种,一种系海鲜清汤,另一种系薯仔汤,清汤比较淡口,但有好多海鲜料,个人比较钟意薯仔汤,佢将啲薯仔打烂咗,饮落好有质感,不过饮完都饱饱地。沙律叫做温泉蛋ham,哩个配搭好难唔好食,温泉蛋十分漏心,ham都唔会太咸希灵鱼配红菜头汁苹果碎,哩个我系试,因为我本新唔食希灵鱼,不过朋友就好中意希灵鱼腥腥地既味道,加埋苹果好开胃食德国野又点可以唔食香肠呢,一盘香肠有齐七只味道,每一条香肠我哋都有试过,各有特色,餐厅将香肠焗到好香脆,配埋酸薯仔食停唔到今次特别啲,冇叫猪手,但系叫咗烧乳猪,效果反而比猪手更好,冇咗啲骨胶原
今次特别啲,冇叫猪手,但系叫咗烧乳猪,效果反而比猪手更好,冇咗啲骨胶原,但多咗肉食,外皮烤得劲脆,加埋一啲炸左既薯条圈,虽然热气,但系都食左好多
加左个黑松露杂菌意粉,味道不过不失,如果加多啲黑松露会更香,不过值得一赞嘅系佢个意粉,滑到不得了。
仲要多咗个烟肉忌廉粒粒意粉,呢只意粉我好钟意食,佢系一粒粒但系好烟韧,加埋烟肉忌廉酱汁做得非常出色,我都食咗好多
最后叫咗个甜品拼盘同埋apple crumble,芝麻芝士饼好香好香芝麻味,饼底够厚,不过如果落少啲鱼胶粉会更滑口,榛子焦糖炖蛋呢,就无乜焦糖味,不过啲蛋胜在够滑。apple crumble好好味,好大兜,cream sauce 够多,淋上crumble面,加埋肉桂,香到爆
最后每人大约四百蚊多d,其实好抵,因为全部都系散叫,而且叫咗好多,食到我哋都好饱,下次唔使叫咁多,应该会更抵食
2017-04-06