2021-08-11
/ 自从少去咗酒吧,一直都好挂住Nacho,一见呢间 The Salted Pig有Nachosss 就决定食下呢间,点知多到成座山咁,两个人都争啲食唔晒 超级满足﹗ /先讲吓餐厅系传统英式农舍菜式,主要以猪唔同部分为主题,招牌系The salted pig,不过除咗猪肉亦有其他菜式选择 seabess 亦会一个亦系有水准嘅选择。环境方面,位置都几多,枱嘅Setting都够大,坐落感觉都宽敞/ Starter / Steak Salad🥩🥗 /牛小扒沙律$192牛扒卖相好吸引,值得一赞系已经切好晒一条条适中Size,而且最重要外面㶶边,𥚃面嫩红得嚟唔会太生,微微嘅外脆内嫩,火候控制得好好,好耐冇食过咁唔错嘅牛﹗/ Snacks /墨西哥芝士新猪肉薄脆 $158 (推介﹗👑✨)呢款真系小编推介,见到有唔少人推介就叫咗 「新猪肉」墨西哥芝士新猪肉薄脆 ,新猪肉系素嘅猪肉,我会形容佢做 「Nahos 山」 份量真系好多好正😂😍,除咗系新鲜焗起有溶芝士🧀,加埋蕃茄沙沙酱🍅、牛油果酱🥑、(好似系蛋黄酱)三款酱沟埋,再加橄榄粒同青辣椒🌶️,酸酸辣辣超级惹味😭😭💕﹗﹗值得一赞系啱啱上嘅时候焗好脆片热得
/ Starter / Steak Salad
🥩🥗 /牛小扒沙律$192
/ Snacks /
墨西哥芝士新猪肉薄脆 $158 (推介﹗👑✨)
值得一赞系啱啱上嘅时候焗好脆片热得嚟又keep到块块到好脆,食到最后都系脆卜卜﹗好正😭
/ Main /
煎半条海鲈鱼柳海鲜烩, 鲜虾🦐, 蚬, 辣肉肠, 面包粒 $198
作为「海鲜控」,一见到主食有海鲜就好想冲 🤣所以劲快决定食﹗上到嚟份量就正正常常,未去到好惊艳但卖相整体唔错,海鲈鱼煎到金黄色,而且鱼肉滑而得嚟都好实在,唔会觉得梅/鞋等等,鱼嘅质感处理得俾人感觉好好,另外其他就有啲虾 蚬, 辣肉肠就正正常常,蚬就相对比较细粒啲,但冇沙算处理得几好
🍦疯狂!香蕉雪糕新地 $88
相信小朋友超钟意👧👦,呢度嘅窝夫偏厚实啲,比较啱配云尼拿雪糕食。值得一赞系雪糕几绵密,而且见到云尼拿籽,虽然唔肯定系自家制,但都(好似)唔同平时出面食嘅牌子雪糕咁硬身,奶滑得嚟又好香香草味。
/ 饮品🍸 /
🍹Vodca Punch 热情果(右) $68
热情果好易入口,入口水果味好浓,就系Fruit Punch嘅水果味,酒味偏淡啲,对女仔嚟讲系唔错嘅选择
🍹Elderflower Highball(左) $68
呢杯因为有Whiskey,对于我(女)嚟讲,我觉得酒味重啲,但饮得出浓度又唔算好高,系我个人饮得唔惯,但如果系饮开Whiskey嘅男士嚟讲,呢杯清爽嘅highball口味,相信几啱男士们用嚟配主菜等等食。