2024-03-26 474 浏览
Yoho Mall 有间新店叫鉄锅牛之介,主打一人日式火锅,见到Lunch menu 都有好多选择,所以就去入去试吓今次我哋叫咗香港比较少见的寿喜烧,中等价钱,佢哋既食法系先用牛脂沾锅后,放牛肉下去煎,之后才开始落寿喜烧汁和沙糖,然后慢慢调味。此食法属关西地区独有,有别于关东寿喜烧食法,枱面有张咭纸教大家点食,加分。Set lunch 包一碟牛肉,蔬菜,前菜,白饭和鸡蛋,牛肉有一定厚度,蔬菜份量亦都足够。我跟足指示,先将牛脂在锅底烧香,放牛肉,后加酱汁和糖调味,再点鸡蛋食。牛肉虽然唔系和牛,但都好嫩滑,个人觉得食寿喜烧系唔需要配和牛,反而配美国牛就恰到好处,食完一片牛肉之后,再轮流将其他牛肉和蔬菜煎煮,最后倒入酱汁,食材尽吸浓甜惹味的汁酱,加上鸡蛋,白饭,简直系完美配搭。餐厅除了寿喜烧外,还提供豚肉锅,一人一锅,迎合唔食牛嘅你。下次唔驶再等去日本,都可以食到寿喜烧啦,开心。

餐厅除了寿喜烧外,还提供豚肉锅,一人一锅,迎合唔食牛嘅你。

下次唔驶再等去日本,都可以食到寿喜烧啦,开心。