2024-09-06
想食香港正宗又好味嘅烧鸭同埋叉烧,唔系咁易揾到。今次有朋友介绍,专程坐车入嚟大埔食烧味。餐厅装修别致又卫生,坐低即刻叫咗一份叉烧烧鸭双拼。叉烧好重蜜糖味,鲜肉非常嫩口,加上烧烤做到外脆内软,非常推介。烧鸭皮下脂肪少,感觉比较健康,皮脆肉嫩,真系好正。接著拣左一碟「鱿鱼炒河粉」,湿炒酱汁好香浓,份量好大,足够4-6人食。另外,叫左一个冷盘「酒煮鲍鱼」,鲍鱼设成薄片,好爽口弹牙,带有少少酒味,几特别。仲叫咗「火龙果咕噜肉」,甜甜酸酸,好开胃,仲有新鲜嘅火龙果、加上配菜:红椒同埋黄椒,卖相非常吸引。另一味系「丝瓜炒牛肉」,牛肉既嫩滑又惹味,调味非常适宜,不会过淡又不会过咸。仲有「红萝卜粟米排骨汤」味道清甜,好有住家风味,健康又味美,超喜欢。酒楼竟然有茶餐厅嘅饮品可以选择,咖啡奶茶、冷热饮品,同样有供应,今次用餐非常满意,下次一定再嚟。