2023-08-06 27 浏览
上个月去完泰国,念念不忘当地既海南鸡饭,今日经过旺角见水门鸡饭唔洗排队,即刻冲入去。第一次黎帮衬,两个人点左:水门鸡双拼饭、泰式炒通菜、无骨猪手同饮品。鸡饭卖相一般,鸡同饭同好苍白,但味道有惊嘉。饭粒粒分明之余又唔油,食落好香好够味,完全可以净食佢个饭都食得饱!啲鸡虽然见唔到黄油同皮下啫喱,一啲肥膏都无,但鸡肉出奇地排常嫩滑多汁,水润水润的,仲好清爽唔腻,毫无负担罪疚感。强烈建议加$10转鸡髀 。(虽然我都唔排除佢其他部位都系咁滑)至于炸鸡,唔热、皮又唔脆,可以忽略,单点水门鸡饭就好。泰式炒通菜可以拣少盐少油少辣,而上碟时又真系做到㖞,平时出面食啲泰式炒菜成日都过咸,呢间调味啱晒我口味。无骨猪手相对一般,无乜特别,皮偏薄欠缺弹性,但味道唔差。话梅茶好少餐厅有,酸酸甜甜几好味,如果甜度再减啲就完美喇。总结:水门鸡饭好高质,不比泰国的逊色。

总结:水门鸡饭好高质,不比泰国的逊色。