2023-02-05
每次去深水埗就一定会想帮衬呢间小店,今日下午四点食下午茶,成间铺都坐满人,就算系星期六日都有下午茶餐。另外,呢间小店睇落都系一家人去经营,服务真系好细心,一见到有空碟就会帮手收,等我地有多啲空位放野食,然后见到我地好论尽咁食到枱面都有汁,就会用毛巾帮我哋抹干净,好窝心!1. 爆浆阿华田西多士($37+$2朱古力榛子)呢个简直铺头嘅招牌西多士,西多士够脆,上面铺满劲多阿华田粉,一切开就会有好多炼奶流出嚟,而我哋就拣咗加两蚊要朱古力榛子酱馅,切开就会明显见到夹左好多酱,虽然好邪恶,但好值得食!2. 招牌鲜炸肉丸(10粒,$32)肉丸炸得外皮好脆,上一台都要摊冻一阵先可以放入口,一粒一口就会食得出入面有粒粒洋葱加埋啲猪肉,仲会提供甜酸酱,丰富番个味道!3. 三𩠌车仔面(香辣鱿鱼、牛腩、卤水鸡肾,$50)呢个车仔面最欣赏系佢嘅沙嗲酱,估唔到沙嗲酱入边都有自家制嘅味道,有适量嘅蒜味同姜味。𩠌方面,估唔到三𩠌嘅量都好多,香辣鱿鱼好爽口,如果辣番啲就更加好,麻辣鱿鱼有小食份量可以叫,我谂会重口味啲;牛腩就好林同入味,唔会畀汤底抢左味;卤水鸡肾都好爽口同量多,呢个车仔面啲𩠌加埋米线底真系好饱!!!仲有
1. 爆浆阿华田西多士($37+$2朱古力榛子)
2. 招牌鲜炸肉丸(10粒,$32)
3. 三𩠌车仔面(香辣鱿鱼、牛腩、卤水鸡肾,$50)
仲有辣菜脯都好出色,辣椒辣同蒜香味好突出,加埋落车仔面会令汤底更好味!
4. 招牌韭菜煎饺+芝士粟米煎饺(共6只,$37)
呢个都系必点,第一,饺子嘅皮好薄,仲煎得好均匀,每只饺都好多馅料。
第二,韭菜煎饺系要一口一只饺,佢太juicy,一咬就会爆汁。
第三,芝士粟米饺子好欣赏佢每只都好多芝士,仲夹左好多粒粒粟米,咸咸甜甜咁好易入口!