2024-12-17 0 浏览
契妈刚刚从加拿大返香港探亲,佢话好挂住香港嘅避风塘炒蟹,所以我地即刻带佢嚟咗谢斐道嘅呢间喜记元祖老店。我地一行四人,叫咗四样嘢:招牌避风塘炒辣蟹 🌶🦀 真系不得了,啖啖肉,蟹肉饱满结实,辣味刚刚好,唔会抢味,反而吊起蟹嘅鲜味,蒜香十足,个炸蒜好酥脆,用来捞饭一流!契妈食到唔停口,真系太满足😋👍!椒盐特大濑尿虾 🍤 超大只,炸到外脆内嫩,好惹味,连壳都脆,契妈都赞不绝口,食完都觉得唔够喉!👏🦐油盐水浸蚬 🐚 份量啱啱好,淡淡嘅盐水配上香葱同粉丝,简单又美味,清清淡淡,但绝对唔失风味。😊👍招牌牛肉炒面 🍜 香味四溢,牛肉嫩滑,炒面唔会过腍,每一啖都好味,契妈话好似返到香港嘅感觉,绝对系炒面之中的上品!🍜🥩今晚真系好开心同家人聚会,选择喜记避风塘炒辣蟹真系无错。餐厅环境舒适,地点方便,铜锣湾站C出口行去大约6分钟就到,门口有个好大只嘅蟹公仔,真系好易认。店员服务态度好,整体感觉超级好👍😍。