2018-02-01
今次三个人去到太子一间地舖非常开阳嘅食虾专门店,招牌以红色为主,好大只红色嘅虾,好易就揾到。餐牌上好多款式嘅食物选择,重头戏当然系食虾煲啦,另外都有啲台式嘅小食提供,图片非常吸引,菜式非常特别。小食方面叫咗一口炸豆腐、生烧海花螺。一口炸豆腐外皮炸得非常香脆,食落去入面嘅豆腐系软绵绵嘅质感,有入口即溶嘅感觉。花螺好新鲜,咬落去爽口弹牙,必食。锅物方面叫咗避风塘虾同埋黑麻油鸡。两款食物都非常香,尤其系避风塘虾煲,分别有六只虾,仲有好多配料,例如香蒜、虾米等等,虾非常大只,而且虾头有好多膏,咬落去肉质爽口弹牙,非常滋味。之后再加一碗鲁肉鲜虾汤米,即刻饱晒。饮品方面,每人叫咗一杯鲜榨嘅羽衣甘蓝汁系列嘅饮品,原来配以苹果汁一齐饮都几鲜甜。最后加多个椰子雪糕,埋单都只系$900有找,价钱合理,最重要系食物质素高,全部台式系列嘅食物都非常新鲜美味。
小食方面叫咗一口炸豆腐、生烧海花螺。
花螺好新鲜,咬落去爽口弹牙,必食。
锅物方面叫咗避风塘虾同埋黑麻油鸡。
之后再加一碗鲁肉鲜虾汤米,即刻饱晒。