2022-04-14
❤️时令贝蕃茄野菜沙律🥗鲜甜赤贝,清爽鲜味,配合清新日式沙律菜,好开胃嘅starter。🧡带子贝伴日本渍物带子贝烟韧有口感,而且有海鲜甜味,非常配合渍物。今日嘅渍物用上面豉酱,带子贝中和咸味,面豉酱又提鲜带子贝。💛季节贝汤师傅用上日本海虾头、元贝熬煮。第一啖仲以为系龙虾汤,不过饮落就分得出无龙虾汤嘅死咸,汤味虽然都浓郁但隐约饮到有海鲜清甜。仲有日本豆腐粒粒,香滑口感配汤一流。💚日式清酒煮规餐厅用马刀贝,以清酒、昆布煮开。我觉得汤比较咸,清酒煮完保留左少少酒香甜味,令蚬肉显得更鲜味。而且只只马刀贝都吸收左汤嘅精华,啖啖都咁满足,食落更甘甜。💙铁板烧龙虾师傅用牛油🧈,柚子胡椒煎开边龙虾,牛油渗入龙虾肉中,令肉质更juicy,而本身新鲜嘅龙虾,不用太多调味已经鲜甜弹牙。💜贝炒野菜铁板炒出来嘅野菜特别翠绿爽口。🤎铁板烧贝类炒饭日本珍珠米,炒出来粒粒分明又软糯。配上贝类,鸡蛋,鲜葱,热辣辣又香喷喷,真系想食多碗。
时令贝蕃茄野菜沙律
日式清酒煮规
💙铁板烧龙虾
铁板烧龙虾+贝炒椰菜
💜贝炒野菜
铁板炒出来嘅野菜特别翠绿爽口。
🤎铁板烧贝类炒饭
铁板烧贝类炒饭