2015-10-24
Yoho Mall (形点)贵为元朗新浦点,当然唔少得一d新餐厅。不过讲开又讲,咁新时代广场系边度?新元朗中心个名仲用唔用?几十个名搞到连的士大佬都乱乱地,睇黎同司机讲 Yoho Mall/Midtown 最稳阵。家上海系香港暂时只此一间,走现代化路线,内里暗沈色调用上彩色花窗作装饰,不失一点旧味道。入口处可以见到师傅制作食物,有包点、面类、糕点等,为等候中既食客提供现场娱乐,招数虽旧,但普遍见到都几受落,不时聚了几位好奇心重的朋友观摩一番。茶具颇为精致,不过容量稍细,3至4人都要成日加水。值得一睇当晚服务员态度友善而且都非常细心,不时留意我地既状况。其实都唔系第一次黎,而有一样点心次次都会食,就系脆煎小笼包!今晚就叫左砂锅云吞鸡(半份),脆煎灌汤小笼包同埋煎小黄鱼。初初以为半份砂锅云吞鸡会少好多,点知都够起码4人食。色泽奶白,成个砂锅都被云吞占据住,睇落都觉得足料。汤味道够,但鲜甜味略有不足,唔知道系咪d菜唔够甜而令到味道未能完全发挥,可惜可惜。话虽如似,纵使未系上品都足够令我饮完又添,添完又饮,而且饮完之后一d口渴既感觉都无,相信味精方面大家可以放心。云吞涨卜卜,馅料绝对唔欺场,属
不过讲开又讲,咁新时代广场系边度?新元朗中心个名仲用唔用?
几十个名搞到连的士大佬都乱乱地,睇黎同司机讲 Yoho Mall/Midtown 最稳阵。 家上海系香港暂时只此一间,走现代化路线,内里暗沈色调用上彩色花窗作装饰,不失一点旧味道。 入口处可以见到师傅制作食物,有包点、面类、糕点等,为等候中既食客提供现场娱乐,招数虽旧,但普遍见到都几受落,不时聚了几位好奇心重的朋友观摩一番。 茶具颇为精致,不过容量稍细,3至4人都要成日加水。
今晚就叫左砂锅云吞鸡(半份),脆煎灌汤小笼包同埋煎小黄鱼。 初初以为半份砂锅云吞鸡会少好多,点知都够起码4人食。
色泽奶白,成个砂锅都被云吞占据住,睇落都觉得足料。
云吞涨卜卜,馅料绝对唔欺场,属肉味重而菜偏少。 小笼包蒸好再煎香底层,令小笼包多一个花款,喜爱与否见仁见智,我就几中意。
一啖咬开蒸气马上逃跑,我先吸啜汤汁,渺汁滚烫到辣亲嘴唇,但中菜大多数都系越热就越想食,轻轻吹两口又急不及待要品尝个小笼包。
汤汁充满成个小笼包,满足感100%,食既时候除左平常既口感,仲有一层脆脆感觉夹杂其中,非常过瘾。
此外小黄鱼未黎得切影相已经被人分尸。煎得香脆而又唔会过份熟,味道鲜又唔过咸,可以话系洽到好处。
整体黎讲家上海俾到我印象都唔错,食过3次当中 80% 以上食物都非常满意,服务又细心,所以就算唔系抵食都忍唔住再黎帮衬,特别系个脆煎小笼包,已经系每次必食之选!