2017-06-20
打风天,提早收工,知道超市街市一定好多人,所以决定买外卖。 可能我去到时间尚早,无乜人排队,即时用自助落单机买野食。 拣左个去骨海南鸡油饭,外卖,等左5分钟到就走得。 由于职员pack 好晒先叫我拎,所以番到屋企先知袋入面有D乜。 打开个袋,感觉良好,食海南鸡饭最紧要系酱汁,外卖酱汁用嘅胶盒系特别设计,分好一格格。 个人觉得比起平时用圆形胶杯仔好,因为真系可以夹住D食物点落去,唔会只系点到一边。原来个饭配埋柚子汁椰茶丝沙律,同埋冬瓜汤。椰菜丝沙律 - 我初头以为呢D只系伴碟,份量唔会多,点知有成半盒!! 柚子汁如果多少少会更好。冬瓜汤味道好,清甜,唔会太咸,亦无平时例汤嘅味精味。主角去骨海南鸡饭,啖啖肉,亦好嫩滑,看似分量不多,但其实鸡肉铺左两层,有一只鸡脾嘅分量。油饭亦都做得好,淡淡嘅黄色,有香味,少少湿润,好味到我未食完D鸡已经食晒碗饭!成个餐只系$51。个人觉得非常合理,因为平时系茶餐厅食个海南鸡饭都要$70, 甚至$100. 香港三大快餐店当中,始终觉得美心MX质素最好!
原来个饭配埋柚子汁椰茶丝沙律,同埋冬瓜汤。
冬瓜汤味道好,清甜,唔会太咸,亦无平时例汤嘅味精味。
香港三大快餐店当中,始终觉得美心MX质素最好!
去骨海南鸡饭