2024-10-01
偷得浮生半日闲,同老公拍拖去试下新嘢。晚餐主打set ,有前菜,主食(饭/面),甜品,仲跟一杯嘢饮,$90。睇下餐牌,有d简陋,谂唔到有乜特别好食,好似同普通餐厅冇乜分别。突然有个肥肥哋嘅男人走过嚟,同我哋打招呼,原来系间餐厅老板。佢好耐心咁同我哋解释每一道菜嘅原材料都系用最好嘅食材,而且冇味精,煮法同其他餐厅点解唔同。于是我哋就拣咗呢度嘅招牌担担面,茶叶蛋,同埋餐厅老板不断推介嘅自制冻柠茶,甜品就要咗火龙果糕。1. 茶叶蛋 + 自制冻柠茶茶叶蛋好入味,见到只蛋嘅色水,就知道老板用咗唔小心机同埋时间去腌制冻柠茶真系有啲与别不同,柠檬好新鲜,唔涩,但又唔系超甜,唔会好似其他餐厅咁饮完觉得有少少起痰。原来一杯少少嘅冻柠茶都咁有学问,用心做原来真系有啲唔同,值得一赞2. 招牌担担面平时好怕食担担面,因为好多时啲酱都会整到一pat pat好 ”杰”, 一系就整到太淡唔够味。呢个招牌担担面,味道啱啱好,花生酱香得来又唔系太浓,要畀个赞 食完终于明白点解呢个系招牌面3. 火龙果糕食完咁浓味嘅担担面,食一个火龙果糕,又几清新㖞,冇谂过火龙果糕做嘅甜品又几好味㖞。细细件,啱啱好食完咁浓味嘅嘢,返到屋
1. 茶叶蛋 + 自制冻柠茶
2. 招牌担担面
3. 火龙果糕
食完咁浓味嘅嘢,返到屋企都冇口渴,证明老板果然冇呃我,真系冇用味精㖞,值得一赞
希望呢间小店继续努力经营落去,保持住对食物嘅执著,唔会用味精。但老板真系要执执个餐牌,等人哋知道佢做每道菜背后系有咁大嘅诚意