2024-12-21
系长沙湾开咗地道泰国菜, 由厨房到门面, 都由泰国人一手经营同包办; 舖面细细, 但我地6:30前到都已经有人系门口等紧枱及有几个人等紧外卖, 小店只有12个座位, 想食好嘢真系需要啲耐心; 装修虽然简单, 但充满泰国风情味道, 有枱泰国家庭仲边食边同老板娘倾谈, 好有泰国feel呀。餐牌上款式都几多, 定价亲民,我同老公叫左前菜, 小食, 炒菜, 主菜同饮品。泰式酸辣凤爪 - $63老实同你地讲, 佢餐牌个图同真实系一样, 货真价实, 真系几大碟同几多料, 配菜生菜都多, 色彩好靓, 个汁酸甜配上香菜, 食落好清新, 凤爪又非常入味又爽口, 比起我之前食过九龙城个啲泰国舖好食好多, 食唔停口。泰式炸虾饼 - $75卖相都几靓, 啱啱炸起, 热辣辣, 好香脆。虾饼食落香脆弹牙, 金黄色, 颜色好靓, 非常美味!点埋泰式甜辣就更好食。黄咖哩鸡 - $63咖喱香气扑鼻, 味道不太辣, 但咖喱酱汁很浓郁, 配埋泰式薄饼 - $39就啱哂; 薄饼油酥好香, 好美味, 质感柔韧, 加上咖喱里面有很多鸡肉, 又有三色椒, 洋葱, 好惹味; 鸡肉又嫩滑, 实在跟薄饼好配搭, 个汁配饭都可以呀!泰式
泰式酸辣凤爪 - $63
泰式炸虾饼 - $75
黄咖哩鸡 - $63
泰式炒通菜 - $55
通菜炒得够翠绿, 有镬气, 因用泰式炒法, 加咗面豉, 甜甜地, 加了红椒丝增添香味,好够味呀!
串烧 - $18 / 串
串烧要咗牛同猪每样一串试下, 猪肉肥美, 牛肉略干身, 全部大大串, 又够厚身, 肉质都嫩, 唔会烧到干哂。肉都腌得好香好入味, 食起上嚟有口感, 个沙嗲汁好香好好味, 仲有少少花生粒, 好值得一试。
青柠梳打 - $25
青柠带酸味, 梳打甜味中和返, 几清爽, 食泰国野真系唔少得佢啦呀!