2024-06-21 107 浏览
铁板世家今次要介绍喺旺角嘅一间「铁板世家」餐厅,呢间餐厅门口有一级,我又自备咗一块斜板,餐厅入面比较逼,好彩我部轮椅都入到,店员好好人帮我揾方便位置比我坐!1.西冷牛扒配饭+罗宋汤$66+红豆冰$8(9/10)呢个西冷牛扒配饭拣咗黑椒汁,黑椒味算强烈,西冷牛扒有一块细同一块大,牛扒生熟程度啱啱好,估计都有六成熟,好好食!罗宋汤:入面有大量洋葱、蔬菜同红萝卜,仲有少少牛肉碎,罗宋汤酸酸地辣辣地,唔错!红豆冰:最后嚟一杯红豆冰,红豆煮得好淋,唔会有硬红豆出现,成杯红豆冰会好甜,跟餐价只系需要加$8,非常抵饮!2.香煎猪扒拼牛脷配意粉+忌廉汤$63+菠萝冰$8(9/10)呢个香煎猪扒拼牛脷意粉拣咗黑椒汁,果块香煎猪扒肉质唔会好鞋,煎得啱啱好,牛脷一大条,牛脷肉质好软淋,加埋黑椒汁配意粉已经好耐无食过,意粉弹牙好挂汁,好好食!忌廉汤:呢个忌廉汤好浓稠,唔会好稀,入面仲有打碎咗嘅粟米粒,好好饮!菠萝冰:呢杯菠萝冰好鬼甜,仲加咗大量梳打水,妹仔仲有大量菠萝果肉,饮落好清爽,跟餐价只系需要加$8,非常抵饮!3.法式厚切吐司$40+冻柠茶$3(9/10)呢个系下午茶套餐,我叫咗法式厚切吐司,一递上枱见
铁板世家

1.西冷牛扒配饭+罗宋汤$66+红豆冰$8(9/10)

3.法式厚切吐司$40+冻柠茶$3(9/10)
呢个系下午茶套餐,我叫咗法式厚切吐司,一递上枱见到真系好鬼死厚,最欣赏就系好少餐厅成樽蜜糖比你任加,吐司外脆内软,仲食到入面加咗花生酱,好鬼正!
冻柠茶:呢杯冻柠茶虽然无咁甜,但系茶味出咗少少,柠檬都有三片,下午茶餐只系需要加$3,非常抵饮!

4.净薯条$30(8.5/10)
呢间餐厅有得叫净薯条,薯条外软内热,系波浪型边嘅粗薯条,如果呢个粗薯条炸得够脆就好啦!

2人总共价钱$218

个人口味总评分:8.88/10

@maphk2021

地址:旺角通菜街188号地舖

如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️

#铁板世家 #旺角好去处 #旺角美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong