餐厅: 健康齋廚
资讯:

好耐冇帮衬传统斋铺,今次带大家试下位于黄大仙飞凤街嘅健康斋厨。💪唔系求其改个名咁简单,呢度真系主打健康嘅素食,冇味精之余仲要少盐少油,颠覆大家对传统斋铺嘅印象。🥦由于做咗功课知道呢度嘅嘢食份量都几多,今次带咗个朋友 Sam 哥 👨陪我一齐食(冇错我原来有朋友嘅)。我哋叫咗:🍱 自制斋卤味(细)$40嚟到斋铺叫碟斋卤味食住等是常识吧 ⏳。入口真系唔油腻,食得出冇落味精之余味道亦好好。我最钟意嘅系叉烧,有咬口得嚟唔硬,正。👍🎃 南瓜素翅(碗)$40由于真汉子同老婆都超钟意食汤羹,所以就算两个人食饭都会叫一窝,不过今次同 friend 食就叫住一碗试吓先。但呢度嘅份量真系好慷慨,$40 碗两个人分都好够食。☺️个汤好足料,南瓜,木耳同翅针都好多,口感丰富。不过佢哋加咗花奶,所以比较甜,有少少似食紧热嘅杨枝甘露。🦐 咖哩干贝龙虾球 $75咖哩微辣但几惹味开胃,适合送饭。干贝其实即系素带子,都几像真。龙虾丸冇我想像中咁大粒,但同带子一样都好食同弹牙。另外仲有啲西兰花,红椒同薯仔粒。注意咖哩都有落到花奶。🍼🍝 茄汁肉酱意粉 $60响餐牌见到有意粉我已经决定一定要试,好想知道传统斋铺嘅意粉会煮成点呢?

🍱 自制斋卤味(细)$40
自制斋卤味

🎃 南瓜素翅(碗)$40
南瓜素翅

🦐 咖哩干贝龙虾球 $75
咖哩干贝龙虾球

🍝 茄汁肉酱意粉 $60
茄汁肉酱意粉
响餐牌见到有意粉我已经决定一定要试,好想知道传统斋铺嘅意粉会煮成点呢?最终拣咗最唔似会响斋铺出现嘅 - 肉酱意粉。😯😯

肉酱嘅卖相唔会系新潮嘅素肉如 Impossible 果种令你真假难分,系黄豆造嘅素肉碎外观同质感。个汁真系调得好好食,唔会太酸,同埋蕃茄一齐食味道啱啱好。😋

意粉系煮得较淋,即系茶餐厅煮豉油西餐嘅方法,我反而几钟意食,好有老香港情怀。Sam 哥都对个意粉最满意,食饱咗都系咁笔啲肉碎嚟食。😆

香港食素普遍都好贵,但呢度嘅价钱就好经济(押咗韵),平过好多茶餐厅。而且呢度仲有唔同套餐选择,𩠌菜款式又多,两口子甚至一班朋友都可以平平地食饱饱。😙
2023-06-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
自制斋卤味
南瓜素翅