2021-05-23
今日行经将军澳,经过金公馆见到个二人餐好吸引,而且有我钟意食既酸菜鱼,急不及待同友人入去坐,原来除左二人餐外,餐牌仲有好多野食,选择困难症既我样样都想食😂,最后简左$368二人餐再加点小食。🥢招牌口水鸡(例)$78呢个系我食过数一数二好食既口水鸡,个酱汁调配得太好了,食落唔会太辣,又香又麻,味道层次丰富,有麻辣鲜香嫩爽等味,难怪系招牌菜,真系必叫之选。🥄青城山杏汁猪肺汤(位)$52整杏肺汤要花好多时间,所以唔系周围有得饮,见到呢度有梗系要试下。杏仁味清香,猪肺给煮得完全唔腥,而且干净,饮落润喉浓郁清甜。🥄是日老火汤估唔到二人餐个汤份量会甘多🤣,不过钟意饮汤既我系唔会浪费,今日系青红萝卜猪展汤,足料好清甜。🥢川北凉粉系四川一道风味小食,价落微辣鲜香, 滑爽利口,食多都唔觉腻。🥢老坛子酸菜鱼呢度既酸菜鱼唔会太辣,好岩香港人口味,而家个汤鲜味好好饮,唔会太油,鱼够滑,酸菜味美,酸菜差唔多比我食哂😂😂底下仲有好多配料,个人觉得甚至好食过好多专做酸菜鱼既餐厅。🥢宫保鸡丁虽然睇落好多辣椒,但食落辣味并不明显,鸡似嫩滑好香口。🥢烩炒包菜看似普通,但其实炒得好惹味😋。🍴杞子桂花糕甜度刚好,好清新。🥢红
🥢招牌口水鸡(例)$78
🥄青城山杏汁猪肺汤(位)$52
🥄是日老火汤
🥢川北凉粉
🥢老坛子酸菜鱼
🥢宫保鸡丁
虽然睇落好多辣椒,但食落辣味并不明显,鸡似嫩滑好香口。
🥢烩炒包菜
看似普通,但其实炒得好惹味😋。
🍴杞子桂花糕
甜度刚好,好清新。
🥢红糖糍粑 $42
最后就系必食既红糖糍粑,未食过或钟意食既都要试下😀入口先是黄豆糖粉香甜的味道,接著系糍粑软糯口感,再蘸上红糖酱,食落满嘴香喷喷😎口感味道一流啊。
最后结论系🤣我平时好少食川菜,金公馆令我钟意食川菜。