2021-08-11 74 浏览
之前曾经食过呢度嘅食晚饭,印象好好,无论味道定环境都好掂,系食过嘅川菜餐厅之中性价比最高,所以今次约朋友来尖沙嘴呢边食饭就特意拣左来呢度食。今次我哋坐窗边望海嘅位置 。虽然对著个窗,但都唔会好热。呢度嘅店员招呼好好,经常主动斟茶。我地叫左个店员推介、星期一至五先有嘅精选午市酸菜鱼套餐,$298两至三位,性价比好高,我地对所有菜式都十分满意,同我第一次来食嘅水准一样!唔洗等好耐就上咗第一道菜,冷盘口水鸡, 有别于一般餐厅食嘅,呢碟口水鸡除咗有辣油辣椒,仲特别加左花生酱,食起来味道更丰富,并唔系千篇一律嘅麻辣味,每件鸡肉都好嫩滑,水准好高!套餐包两个成都担担面,加入麻酱、肉碎、花生、香葱拌匀,味道刚刚好,唔会太重口味,面条都好弹牙爽口!酸菜桂花鱼秘制酸菜所熬成嘅汤底,酸中带点辛辣,里面除左鱼,仲有好多芽菜、酸菜,每块桂花鱼片都无骨好易入口,尝起来有鱼嘅鲜味之余,口感亦都非常爽滑!香辣桂花鱼鲛香脆外皮内里系滑嫩嘅桂花鱼鲛,以干辣椒炒过后更为惹味。炒白菜系咁多浓味菜式之中点都要有返个清淡嘅炒菜去中和下!红糖糍粑微煎过嘅粑沾满糖粉,再点上香甜嘅红糖糖浆,烟烟韧韧,非常好食,一定要试嘅甜品!

酸菜桂花鱼

香辣桂花鱼鲛
香脆外皮内里系滑嫩嘅桂花鱼鲛,以干辣椒炒过后更为惹味。

炒白菜
系咁多浓味菜式之中点都要有返个清淡嘅炒菜去中和下!

红糖糍粑