2024-04-24 151 浏览
今日同朋友一早去銅鑼灣行街睇戲,到下午時間就開始肚餓,記得有個係銅鑼灣商舖工作嘅朋友介紹附近有間食店,好食亦好抵食,主打用藥膳做湯底還配合特別好味嘅刀削麵,這間店舖叫麵館皇,位於銅鑼灣登龍街32號地舖,港鐵銅鑼灣站B2出口,行幾分鐘就到,非常方便,店舖位置係登龍街中間,門口招牌有一個好大嘅麵字,令人一眼就見到,仲有個餐牌印住一句,純手工新鮮自家製,咁我哋即刻入去食。店舖內裝修得好靚好新淨,地方寬敞光猛整潔,座位都坐得舒適,店員有禮貌,服務又好,來這裏吃都唔錯。店舖嘅自家製食品,包括麵底、餃子、雲吞、小籠包等,而藥膳灌湯麵更是這裏嘅招牌食品,主食就有成十多款配搭,有口水雞、醉雞、落湯雞、豬軟骨、豬扒豬耳、鎮江骨、牛頸脊、獅子頭、雞扒、麻辣豬肚豬耳、牛腩牛展、糖醋魚,亦有小食、甜品同飲品,餐牌食物嘅選擇真係多,我哋當然首選這間店舖推介藥膳灌湯麵嘅成年人不做選擇,包括有香滑落湯雞、特級手切牛頸脊、家鄉祖傳豬軟骨,麵底就選擇咗刀削麵,這碗湯麵以砂鍋原煲上,上枱時個藥膳灌湯仲係熱氣騰騰,每一口飲落都散發著濃郁的藥膳香氣,我都即刻飲咗兩碗先,連埋啲粟米粒同香蔥,真係好飲,就算食到最後湯底都仲係熱,

店舖嘅自家製食品,包括麵底、餃子、雲吞、小籠包等,而藥膳灌湯麵更是這裏嘅招牌食品,主食就有成十多款配搭,有口水雞、醉雞、落湯雞、豬軟骨、豬扒豬耳、鎮江骨、牛頸脊、獅子頭、雞扒、麻辣豬肚豬耳、牛腩牛展、糖醋魚,亦有小食、甜品同飲品,餐牌食物嘅選擇真係多,我哋當然首選這間店舖推介藥膳灌湯麵嘅成年人不做選擇,包括有香滑落湯雞、特級手切牛頸脊、家鄉祖傳豬軟骨,麵底就選擇咗刀削麵,這碗湯麵以砂鍋原煲上,上枱時個藥膳灌湯仲係熱氣騰騰,每一口飲落都散發著濃郁的藥膳香氣,我都即刻飲咗兩碗先,連埋啲粟米粒同香蔥,真係好飲,就算食到最後湯底都仲係熱,因湯底充滿濃郁藥膳味道,令人暖胃滋補。

香滑落湯雞件都幾滑,好有鮮味,而且雞件的份量都多,特級手切牛頸脊都幾重牛味,又唔韌,份量亦唔少,家鄉祖傳豬軟骨啲肉質亦好軟滑,個豬根更加爽滑,樣樣真係好食,而刀削麵粗幼不一,證明真係自家製,啲刀削麵條較有嚼勁,令人口感煙韌彈牙,配合埋濃郁藥膳灌湯,更加養生保健。成年人不做選擇可以特上加倍有8種10幾蚊嘅小食品,有藥膳糖心蛋、大白菜及小棠菜雲吞、涼拌青瓜、香酥炸小雲吞、鮮肉北京水餃、麵底、五香滷水豆腐乾、白灼時菜,咁抵梗係要叫嚟食,就叫咗個蒸鮮肉大白菜同小棠菜雲吞、香酥炸小雲吞、涼拌青瓜、五香滷水豆腐乾。鮮肉大白菜同小棠菜雲吞的餡料口感鮮嫩多汁,皮薄餡料勁足,雲吞仲大大粒,又好鮮味好多汁,香酥炸小雲吞,一碟有10粒,小雲吞炸得幾有特色,好得意細細粒,每粒一口,個皮炸到好脆好香,入面個餡亦好夠味。涼拌青瓜好惹味好爽脆,味道不咸有少少辣味,好夾用來食青瓜。五香鹵水豆腐乾有五大塊豆腐乾,豆腐軟身,亦好配合香蔥同豉油點食,非常入味。

最後再叫兩樣店舖推介必食嘅小食,太子雞翼同香煎蔥油餅,太子雞翼有3隻,雞翼大大隻,炸得非常香脆,上枱嘅時候已聞到好香脆嘅味道,咬開好多汁,亦有香雞味。五香煎蔥油餅亦都係好香好脆,上枱嘅時候亦聞到好香嘅蛋味,蔥油餅我通常都喺台灣食,但今日食個蔥油餅,真係好食過喺台灣食,好正。飲品我就點咗豆漿來喝,這杯豆漿是即磨嘅豆漿,每一杯都是新鮮現場磨碎的大豆,這豆漿香濃絲滑,充滿了豆香味,亦唔會過甜,每一口都能夠帶來涼爽的感受,不錯。

麵館皇好值得推介俾大家,食得好滋味,又好抵食,價錢不貴,份量頗多,每樣食品都好好味,令人好滿意,我哋下次都會再來試埋其他食品。