2022-11-02 762 浏览
一讲起去厚福街揾食,个个都识H8,但其实呢一座蓝马商业大厦都美食林立,呢日我哋就拣咗去炎鸟羽。餐厅唔算好大,环境就好有居酒屋嘅感觉。前菜总共有3款,我尤其喜欢牛蒡嘅爽脆。最近比较注重营养均衡,所以想食点菜做头盘,木绵豆腐胡麻菠菜沙律就符合晒我嘅要求,菠菜沙律份量相当多,而且仲有车厘茄同豆腐,配合胡麻酱真系好味又开胃。另外仲叫咗明太子蛋卷,厚厚嘅蛋包住浓浓嘅明太子,鸡蛋甜得嚟有蛋香,与明太子嘅辛香真系互相辉映。另外点咗一人前「炎」套餐($380)。刺身总共有三款,每款两件,每日嘅款式都会有所不同,今日就分别有三文鱼、油甘鱼同八爪鱼,全部都新鲜肥美。串烧鸡肉总共有三款,分别系烧鸡翼、鸡软骨同烧鸡皮,另外仲有牛肉串。运用盐烧嘅做法,薄薄嘅盐提升咗食材原有嘅味道。天妇罗分别有炸虾、茄子、南瓜同番薯。粉浆唔会过厚,新鲜热辣就更加好味。最后食事拣咗乌冬,虽然只有紫菜同葱花作配料,但配合鲣鱼汤底,就已经令人感到满足。甜品系柚子味雪葩,为呢个晚餐画上完美句号。
餐厅唔算好大,环境就好有居酒屋嘅感觉。
前菜总共有3款,我尤其喜欢牛蒡嘅爽脆。
木棉豆腐胡麻菠菜沙律
明太子蛋卷
甜品系柚子味雪葩,为呢个晚餐画上完美句号。
木棉豆腐胡麻菠菜沙律
明太子蛋卷