2021-09-16
今日约咗老友去屯门食海鲜。三圣邨听就听得多,但就从未嚟过,都唔知边间好食。朋友系识途老马,佢带咗我去泰海鲜,佢话呢间上次食过,做得唔错,今日约齐脚,再过嚟食多次。我地叫咗几个𩠌,有我的至爱酥炸生蚝,另外仲有辣酒煮花螺,白酒忌廉花甲乌冬底,油盐焗奄仔蟹…油盐焗奄仔蟹叫咗两只,每人有半只。半只好够喇,啲膏多到呢,张住个口,简直齿颊留香,正呀。酥炸生蚝啲蚝大大只,炸得又香又脆,唔会好油,只只都胀卜卜,肥嘟嘟, 蚝味十足,果然冇令我失望。白酒忌廉花甲乌冬底用白酒忌廉嚟煮花甲真系唔错㖞。啲花甲除咗鲜味之外,仲有阵阵白酒忌廉香。其实反而最惊喜就系啲乌冬,乌冬食落好弹牙,应该系贵价靓乌冬,再加埋白酒忌廉,同花甲啲咸鲜味落咗去乌冬到,啲乌冬转个头就畀人夹晒,一条不剩,大家果然识食。老友果然冇介绍错,泰海鲜性价比高。下个星期中秋可以带埋屋企人再入嚟食返餐。
油盐焗奄仔蟹
酥炸生蚝