餐厅: 貊炙
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-10-12 2794 浏览
早排去会展行书展,经过新鸿基中心,见到呢间新开嘅韩式烧肉貊炙,今日就约埋老公特登过嚟二人世界。当日吸引我哋目光嘅就系呢个放满Dry Aged Steak嘅肉柜。所谓dry-aged意思即系经过几个星期风干后嘅牛肉,熟成嘅过程会将牛肉入面嘅水份蒸发出来,令牛肉嘅风味更加集中,并且令肉质变得更软更嫩滑。我哋想试熟成牛肉好耐,难得遇上呢间餐厅,于是就拣咗呢个餐厅推介嘅Steak Omakase。韩式前菜除咗有必定出现嘅泡菜之外,仲有水泡菜、大葱沙律、芽菜、腌蟹仔同茄子,而且呢度嘅所有韩式前菜都系可以无限追加。我自己就特别喜欢腌蟹仔同茄子,少少辣味非常醒胃。呢个set仲可以自选Appetizer,我哋就拣咗和牛他他。他他系将和牛制成三成熟,仲有提供紫菜同腌萝卜混合一齐食,入口即溶嘅他他肉质非常嫩滑,味道不错。韩式蒸蛋虽然看似简单,但其实充满蛋香,混合蟹籽同蟹柳一齐食,无论大人定小朋友都会好钟意。Steak Omakase分别有熟成酱油牛肋骨、和牛羽下肉、韩国五花肉,而是日熟成牛肉就系美国极级和牛。熟成酱油牛肋骨嘅肉质果然好柔软又嫩口,再加埋用酱油腌制过,真系无懈可击。而韩国五花肉看似肥腻,但经
韩式前菜
和牛他他
韩式蒸蛋
Steak Omakase分别有熟成酱油牛肋骨、和牛羽下肉、韩国五花肉,而是日熟成牛肉就系美国极级和牛。熟成酱油牛肋骨嘅肉质果然好柔软又嫩口,再加埋用酱油腌制过,真系无懈可击。而韩国五花肉看似肥腻,但经过烧烤之后,会溜走多余嘅油脂,而且五花肉嘅油脂烧烤之后就会变得香脆甘香,所以绝对值得推介。
Steak  Omakase
另外店员推介我哋试和牛三角,一客有4件,每件切成长方体,非常整齐,而且佢嘅油脂分布非常平均,用烤肉方法去烹调令和牛更香口。
和牛三角
虽然今晚食嘅肉类脂肪比例比较多,但只要用上生菜包及自家包饭酱一齐食,就已经大大减去油腻感。
生菜包及自家包饭酱
食过烤肉之后,我哋就拣咗要个凉浸浸嘅平壤冷面,冷面汁微微带酸,非常开胃,而我就特别钟意佢嘅面质,口感非常Q弹。
平壤冷面
我哋仲分别叫咗荔枝梳打($42)同提子梳打($48),味道清甜而且仲有新鲜果肉。
梳打
最后食埋甜品,云呢拿雪糕上淋上热焦糖酱,真系食到甜入心!
甜品
我觉得呢一餐真系一个好好嘅体验,无论食物质素定服务都非常优质,Steak Omakase以$380/位呢个价钱享用到呢种质素,呢餐真系令我好满足!
和牛他他
Steak  Omakase