2020-06-09
餐厅:Alva House (沙田)地址:沙田源康街1号帝逸酒店1楼 今次去到Alva House品尝佢地嘅晚市酒店自助餐😋,除左佢地系2019年12月新开半年嘅酒店之外,亦因为佢地星期日至四用Openrice优惠卖单都系$480一个人包埋加一,仲无食用时限,坐足3个钟慢慢叹都仲得😎,上佢地官网买套票,千零蚊除左有间套房之外仲包埋二人晚市自助餐😍,你话抵唔抵先自助餐有足270呎嘅bar枱,摆放超过100种嘅美食,最值得一提嘅系佢地有无限量供应嘅生蚝🦪,时令生蚝系美国品种🇺🇸,由6点几排到9点几都仲有源源不绝嘅人排队去拎,试问有边几间酒店可以做到🏨,我就好开心地食左半打以上🤪,你又食到几多呢另外比较推荐嘅食物有鸭肝多士配黑醋酱,选用鸭肝取代鹅肝除左因为采集鹅肝方法残忍之外,脂肪含量亦相对较低🦆;呢到嘅斧头扒🥩、烧羊髀🍖同烧乳猪🐖亦系抢手食物,原只烤制、腌焗,即场切开送到你嘅碟上,食多几件都已经回返本Alva House仲推出沙田3️⃣宝,包括系鸡粥、乳鸽同豆腐花,个人就比较喜欢豆腐花👍🏼,豆味香浓而且唔会出水同好易散,自家新鲜制造果然唔同啲,乳鸽都系比较少自助餐会见到嘅食物,钟意可以试埋片皮
地址:沙田源康街1号帝逸酒店1楼
自助餐有足270呎嘅bar枱,摆放超过100种嘅美食, 最值得一提嘅系佢地有无限量供应嘅生蚝🦪,时令生蚝系美国品种🇺🇸,由6点几排到9点几都仲有源源不绝嘅人排队去拎,试问有边几间酒店可以做到🏨,我就好开心地食左半打以上🤪,你又食到几多呢
另外比较推荐嘅食物有鸭肝多士配黑醋酱,选用鸭肝取代鹅肝除左因为采集鹅肝方法残忍之外,脂肪含量亦相对较低🦆; 呢到嘅斧头扒🥩、烧羊髀🍖同烧乳猪🐖亦系抢手食物,原只烤制、腌焗,即场切开送到你嘅碟上,食多几件都已经回返本
Alva House仲推出沙田3️⃣宝,包括系鸡粥、乳鸽同豆腐花,个人就比较喜欢豆腐花👍🏼,豆味香浓而且唔会出水同好易散,自家新鲜制造果然唔同啲,乳鸽都系比较少自助餐会见到嘅食物, 钟意可以试埋片皮鸭🦆,望住师傅片鸭嘅功架十足,三两下就切好成盘🤣,望完都整返件食下先
呢到仲有多款炉端烧、天妇罗、 海鲜(如龙虾🦞、龙虾仔、雪场蟹脚、青口等), 亦有唔同款式Sashimi、有机健康嘅水耕菜🥬同 甜品🍮等,得闲仲可以㩒返禁Latte黎饮☕️,叹足3个钟绝对唔难,仲包你食唔停口
最后要一赞嘅系佢地嘅service做得唔错🤓,收碗碟嘅速度够快,紧有一两个staff系你左近,想问野想拎野真系唔怕一头烟,唔信嘅你都可以去食返次试下