2014-01-22 279 浏览
今日放lunch 行过东海堂,突然被厨柜既一种「紫」吸引住。小妹并唔系紫色既爱好者,但就系被呢一只紫吸引。原来系东海堂一个新产品 - 「恋上冲绳.100%紫薯」。虽然小妹唔系紫色既爱好者,但绝对系紫薯既忠实粉丝。所以决定买几件新产品,做一个完美既下午茶先。冲绳恋薯挞 (hk$20)外形一睇就已经好吸引小妹了,颜色好抢眼好亮丽,份量都好足够,绝对物超所值。首先先吃佢最顶部既紫薯,入口好实在,甜度好适中,系口中慢慢移动,会吃到一阵阵既紫薯香。真系层层有惊喜,冲绳恋薯挞有好多个层次,先系丰富既紫薯包住整个薯挞,再有一层朱古力海绵蛋糕。以为已经到底? 不是不是,再深深向下吃,就会见到一层薄薄既奶油,再下一层又会甩到朱古力海绵蛋糕。层次分明,口感好丰富,而且配搭既朱古力海绵蛋糕,都能够同紫薯互相挥影,真系天作之盒。挞底更有一层朱古力,松脆,香口。真系好完美既一个甜品。冲绳紫薯卷 (hk$16)呢一件甜品我就觉得比较平凡,因为紫薯份量唔算多,反而觉得紫薯系配衬卷物既装饰品,紫薯味道亦唔突出。反而被朱古力抢佐戏份。
冲绳恋薯挞 (hk$20)
冲绳恋薯挞
挞底更有一层朱古力,松脆,香口。真系好完美既一个甜品

冲绳紫薯卷 (hk$16)
冲绳紫薯卷
2014-01-21