東海堂最近推出全港首款-18°C「法式焦糖燉蛋芝士蛋糕」冰凍產品,融合日式精緻工藝與風格,打造出脆口與軟滑雙重滋味的冰凍蛋糕!愛食甜點的肥妹當然要買個試試啦,而且還有「東海堂x 霜田有沙」喵 • 保溫兩用袋,超可愛的,再用絲帶綁上蝴蝶結顯得別緻❤️很適合上班帶飯!✾ 法式焦糖燉蛋芝士蛋糕 $79一共有兩款食法,感受不同的滋味食前先叩叩叩焦糖脆面,把脆面敲碎再連同法式燉蛋和芝士蛋糕一起放入口中,層次飽滿食法1️⃣ 在室溫下放置約一小時,法式燉蛋和芝士蛋糕入口冰涼綿密,帶雪葩般半融化的口感食法2️⃣放於0°C -4°C約六小時,可以同時吃到三重口感,焦糖脆面的甜脆、法式燉蛋的細緻幼滑和芝士蛋糕的香濃細膩肥妹就喜歡食法2,不知道大家喜歡哪一款食法?✾ 「東海堂x 霜田有沙」喵 • 保溫兩用袋 $239

✾ 法式焦糖燉蛋芝士蛋糕 $79
一共有兩款食法,感受不同的滋味

肥妹就喜歡食法2,不知道大家喜歡哪一款食法?

✾ 「東海堂x 霜田有沙」喵 • 保溫兩用袋 $239
2023-06-29 293 浏览
是日午飯後路經東海堂,發現佢地有日式軟心芝士鐽賣,賣相都幾好,加上又便宜,價錢是每件$15,而且買5送1,於是便決定買來試試。芝士鐽嘅撻皮係我最愛嘅牛油曲奇皮,吃起來很鬆脆而且充滿了牛油香味,如果有埋流心效果更錦上添花
日式軟心芝士鐽
2020-04-22 775 浏览
每日都會經過不同的連鎖餅店,其實好考驗定力,就看哪天意志力不夠而破戒。最近東海堂都推出了不少款式的蛋糕,但唯獨這個“朱古力雲石·深旨·芝士蛋糕”最吸引我,今日定力不夠,終於買了一個。蛋糕只有約直徑9cm,但索價$55,對比相類似的芝士蛋糕(例如A-1 XXX),它價格相若但真的太小了,起初感覺有點不划算。蛋糕是經冷藏的,質感綿密但不死實,朱古力芝士的部分有著濃而醇厚的朱古力味,而且還帶點焦香味道,但不會很甜膩,令人印象深刻,至於原味的部份,芝士味道濃而不飽膩。如果蛋糕可以再大一點就更好了,不夠喉哦!連不愛甜食的男友都大讚呢!雖然有點少貴,但質素確實很高,有機會想試原味。

朱古力雲石·深旨·芝士蛋糕

朱古力雲石·深旨·芝士蛋糕
東海堂的生日蛋糕試得多,這次一人午餐後,路過看到東海堂的冰櫃,終於試了這人氣的抹茶若竹布甸!這系列的布甸還有牛乳,奶茶味等等,每款都非常吸引。這次先來吃一下我最愛的抹茶口味!一打開附有小匙非常方便,一吃起來的感覺非常軟滑,軟綿綿,口感也是非常濃郁,也帶著濃濃的牛奶味。愛吃綠茶的綠茶控必吃啊!下次要試試其他的布甸口味啊!!

2019-08-21
  • 抹茶若竹布甸
2019-07-23 260 浏览
如果以連鎖店既蛋糕黎講,東海堂既蛋糕已經係算高質。今日咁啱個同事生日,臨急臨忙就去東海堂揀個蛋糕。東海堂每期都會推出期間限定既季節口味,今期就係以夏日鮮果做主題,分別係椰子、日向夏、菠蘿同盛夏鮮果,論賣相日向夏最討好,可惜成品賣相參差,最後揀左盛夏鮮果Cake Little,貪佢色彩繽紛夠搶眼!佢面層係晶瑩剔透既啫喱,入面包住唔同既鮮果,下層係牛奶慕絲、橘子啫喱同海綿蛋糕既夾層,食落口感幾濕潤,但整體味道唔太出,慕絲同啫喱無咩化學作用,整體蛋糕感覺一般。
如果以連鎖店既蛋糕黎講,
東海堂既蛋糕已經係算高質。
今日咁啱個同事生日,
臨急臨忙就去東海堂揀個蛋糕。
東海堂每期都會推出期間限定既季節口味,
今期就係以夏日鮮果做主題,
分別係椰子、日向夏、菠蘿同盛夏鮮果,
論賣相日向夏最討好,可惜成品賣相參差,
最後揀左盛夏鮮果Cake Little,
貪佢色彩繽紛夠搶眼!
佢面層係晶瑩剔透既啫喱,
入面包住唔同既鮮果,
下層係牛奶慕絲、橘子啫喱
同海綿蛋糕既夾層,
食落口感幾濕潤,
但整體味道唔太出,
慕絲同啫喱無咩化學作用,
整體蛋糕感覺一般。
盛夏鮮果Cake Little
2019-07-19
2018-07-08 544 浏览
屈指一算, 我都有好一段時間沒買它的蛋糕, 舊的美味款式下架了, 新品又不太吸引, 不過前兩天經過, 這個新品 '戀夏·荔枝 cake little´ 就令人有想試的衝動。即使減磅中, 也決定要為它破戒! 外表好吸引, 但一移走蛋糕旁的圍邊, 就見到蛋糕每層都東歪西斜, 感覺有點隨便...蛋糕面有荔枝果凍外層, 切開蛋糕, 入面有粒粒荔枝肉, 然後就是荔枝紅桑子慕絲, 蛋糕和白朱古力杏仁脆層。 吃掉整個蛋糕後的唯一感想, 就是覺得荔枝味太濃太甜, 果肉味道太搶, 對這個蛋糕, 我是不滿意的! 蛋糕的荔枝味濃, 主要是來自蛋糕表層的荔枝肉, 而很失望地, 除了荔枝肉的味道外, 其他內層的味道都被完全蓋過。 荔枝紅桑子慕思層, 不要說跟蛋糕一起吃, 就連單吃, 也沒有荔枝紅桑子的清香, 味道很淡, 很失望 白朱古力脆脆稍好, 單吃還能食到它那香甜的白朱古力味道。 整體而言, 蛋糕只有單一的味道: 荔枝果肉的甜味。 明明有慕思, 有蛋糕, 有白朱古力脆脆, 卻偏偏突出不了它們的存在感, 既然如此, 跟我直接食幾粒荔枝落口有什麼區別?今次是食荔枝蛋糕, 不是只為食荔枝肉, 既然蛋糕各層的配合
戀夏·荔枝Cake Little

即使減磅中, 也決定要為它破戒!

白朱古力脆脆稍好, 單吃還能食到它那香甜的白朱古力味道。

今次是食荔枝蛋糕, 不是只為食荔枝肉, 既然蛋糕各層的配合度令人失望, 那評分也自然相應地調低。

午餐
2017-08-07 587 浏览
這個蛋糕以往曾推出過, 但一直沒試, 昨日又再次遇上, 我這個朱古力控一見到就心思思買了一個來試!蛋糕個子不大, 所以貪心的切了四分一個當午餐, 令人期待的五重朱古力蛋糕其實分了五層:朱古力慕思黑森林蛋糕特濃朱古力法式牛油蛋糕朱古力脆米層表面是輕甜的55%朱古力慕思, 甜度和濃度適合大眾口味, 但如果愛好高濃度的朱古力味者, 55%其實不夠滿足。慕思不夠軟滑, 口感很"彈", 有點奇奇怪怪的。黑森林蛋糕層比較鬆軟, 法式牛油蛋糕比較結實, 口感各有不同, 個人還是偏好鬆軟口感的。兩種蛋糕看名字其實就不要期望有香濃可可味, 當普通蛋糕來吃的話, 整體質感還是偏實, 味道上不過不失。特濃朱古力層甜度較高, 不過可可味不夠濃, 質感又是較實, 可惜可惜! 朱古力脆米層不脆, 吃的時候是軟的, 口感麻麻。本來看五重朱古力這個名字是很有期待的, 可是吃起來就只是一個極普通的朱古力慕思蛋糕, 亦沒五重口感
五重朱古力蛋糕

朱古力慕思
黑森林蛋糕
特濃朱古力
法式牛油蛋糕
朱古力脆米層

午餐
公司舉行生日會,買來了件裝的東海堂蛋糕,基於手快有手慢無的原則,手慢的我選了木糠芝士蛋糕。咬一口美味的蛋糕,木糠散落到桌上,口腔盛著飽滿濃郁的芝士味。可是,這可口的木糠芝士蛋糕真的有點太大太飽滯,最好不要一個人吃光。
公司舉行生日會,買來了件裝的東海堂蛋糕,
基於手快有手慢無的原則,手慢的我選了木糠芝士蛋糕。

木糠芝士蛋糕
2017-07-24
木糠芝士蛋糕
2017-04-18 446 浏览
放工,獎勵下自己,一件蛋糕當晚餐,望暈晒成個餅櫃,得一款切餅係冇whole cake, 就選擇左木槺芝士蛋糕面頭,邊邊同個底都係餅碎整成,中間類似New York Cheese Cake, 硬身既芝士蛋糕。芝士味濃,一口氣食左四分三。冇記錯係$22/件,價錢比出面平,可以試下
2017-04-18
2017-03-23 320 浏览
其實好耐之前見到已經覺得有啲好奇, 究竟東海堂既餐廳會係點既呢??見到好多次都無行到入去佢呢度係商場入面,有些少欄柵咁,不過係望到晒出面既行人。感覺似咖啡店多過一間餐廳!今次我食既係早餐,非常簡單好老實 佢份量唔係好多 大食既人可能要食另一個通粉餐 但我黎講都算夠野飲同包就幾好,特別係個包,新鮮出爐!蛋同啲菇就好一般 無乜特別呢個價錢黎講 我覺得可以做得好少少,不過間中一次都唔差既!如果想體驗下東海堂既餐廳係點樣都可以一試!

今次我食既係早餐,非常簡單
野飲同包就幾好,特別係個包,新鮮出爐!
蛋同啲菇就好一般 無乜特別
呢個價錢黎講 我覺得可以做得好少少,不過間中一次都唔差既!
如果想體驗下東海堂既餐廳係點樣都可以一試!

2017-01-11 311 浏览
前陣子經過東海堂, 發現「美人の赤苺」再次出現於蛋糕櫃, 原來這麽快又1年了?時間過得真快! 第一次吃是去年4月, 今年再次遇上, 適逢自己的生日快到, 就給自己藉口再回味一下吧!「美人の赤苺」只有1.6磅, 相比起普通蛋糕來說, 價格$348 確實有點少貴, 但由於是次使用了恆生enjoy卡優惠, 88折後的價格相對較易接受。蛋糕個子不大, 大約只夠3至4人分享吧!蛋糕上鋪滿又大又紅的日本草莓, 內層由忌廉, 蛋白蛋糕, 草莓啫喱, 草莓慕絲, 草莓果醬和草莓白朱古力脆脆相間組成。蛋白蛋糕非常鬆軟輕身, 多吃也不會有飽滯感。除鬆軟的蛋糕外, 那清甜新鮮的日本草莓, 爽彈的草莓啫喱, 微甜的草莓慕絲, 幼滑的忌廉, 含草莓果肉的果醬, 再加上香濃草莓白朱古力脆脆, 每一口都很有莓香味, 實在令人滿足!由於太美味, 所以最後都忍不了口, 一口氣吃掉了大半個蛋糕呢!值得推介!

用餐优惠
信用卡優惠
  • 美人の赤苺蛋糕
2016-08-08 522 浏览
臨近中秋節, 通常都會買盒月餅應下節。 這麼多款月餅之中,紅豆月餅就最得我心。 通常我都選擇東海堂的月餅來吃, 每年都會買一盒氹下自己, 今年都無例外~一盒六顆的月餅, 迷你版, 員工價折咗圍反要150蚊,一啲都唔平。一盒十勝紅豆粒月餅, 十勝紅豆粒金栗 和十勝紅豆粒蛋黃各佔一半, 分別印有小兔子和東海堂 的月餅面。打開月餅的外層就是紅豆蓉,軟綿綿的,甜度適中,中間有個打扁了的咸蛋黃,大約是一般蛋黃的4分之一份量,食起來剛好不會太漏。一個下午茶食一個就啱啱好!
2016-06-19 268 浏览
出左咁內,琴日第一次買個紫薯方包試~ $15唔算貴。一打開已經知道冇買錯,好香紫薯加焗香嘅麵包味即刻拎一塊黎試! 一包4厚片,厚實得黎又鬆化,食得出用料好足! 而且佢麵包中夾雜住的紫薯蓉,食到尼啲位更加令到滿口紫薯香!另外,甜嘅程度剛剛好,足夠帶出紫薯嘅香甜,又唔會遮蓋佢嘅味或過甜! 控制比例非常好!另外,我睇成份表,佢係用健康嘅米糠油!!而非普通人造牛油所以,用料係值架! 以後多啲去東海堂物識好野先得尼個紫薯包,我比9分
出左咁內,琴日第一次買個紫薯方包試~ $15唔算貴。
一打開已經知道冇買錯,好香紫薯加焗香嘅麵包味
即刻拎一塊黎試!
另外,我睇成份表,佢係用健康嘅米糠油!!而非普通人造牛油
所以,用料係值架! 以後多啲去東海堂物識好野先得
尼個紫薯包,我比9分
  • 紫薯方包
2016-04-21 286 浏览
一面對抹茶味嘅美食就毫無抵抗力~隨著日本嘅抹茶甜品店越開越多,抹茶味食品更是唾手可得~一早就知道東海堂出左好多抹茶系列嘅蛋糕甜品~今次藉著同事生日,買左個抹茶生日蛋糕賀一賀~又可以滿足到我嘅私心! 雖然呢個抹茶蛋糕外表無咁多裝飾,純粹就係被一層抹茶忌廉包裹住~一切開就見到有紅豆,黑芝麻醬~但食落去係feel唔到黑芝麻醬味~反而覺得抹茶味都幾濃郁,帶有點點苦~忌廉都好香滑,蛋糕軟綿~加上甜甜的紅豆~令到整體口感好豐富~抹茶紅豆果然係最佳組合!整個蛋糕不會太甜~食完都唔會覺得好滯~值得一試!

整個蛋糕不會太甜~食完都唔會覺得好滯~值得一試!
2016-02-08 270 浏览
其實東海堂出左呢個宇治抹茶好耐, 但都未食過今次見朋友生日就買左個黎試老實講比想像中失望首先抹茶忌廉都可以, 有抹茶味, 但一去到中間說好的紅豆同抹茶寒天呢... 有一粒粒疑似寒天粒係度, 但紅豆就唔係咁見喇加上黑芝麻醬亦唔多, 只係食到一個普通既抹茶忌廉蛋糕咁佢另一個作品宇治抹茶寒天芝士杯重好食過呢個蛋糕...完全唔值2XX
其實東海堂出左呢個宇治抹茶好耐, 但都未食過
今次見朋友生日就買左個黎試
老實講比想像中失望
首先抹茶忌廉都可以, 有抹茶味, 但一去到中間
加上黑芝麻醬亦唔多, 只係食到一個普通既抹茶忌廉蛋糕咁
佢另一個作品宇治抹茶寒天芝士杯重好食過呢個蛋糕...
完全唔值2XX