2014-12-08
年尾特别多好事, 身边适婚朋友续一拉埋天窗, 今日饮呢餐十几年同事既喜酒, 戥佢高兴. 呢个场仔细细, 但布置得好细致, 枱上仲有超级大电视, 可以播放不同的 backdrop, 以供拍照, 非常特别. 鸿运乳猪全体, 闪闪心心眼乳猪, 每次见到都会好开心, 乳猪皮脆猪味浓郁, 肉地厚实, 少少偏咸.黄金百花皇帝蟹拑, 超大只, 可惜粉酱厚左少少同埋硬左少少, 但里面虾肉十足, 非常弹牙, 呢度提供既酱汁系泰式甜酸酱, 但如果可以择, 我都会择番传统既红醋, 味道会比较夹. 鸿图海皇大鲍翅, 翅量太多, 虽然汤底美味, 但环保理由, 还是希望可以有无翅婚宴.原只南非鲜鲍鱼扣海参, 鲍鱼都几大只, 有干鲍的咸香味, 海参滑嘟嘟, 但吃不到味道. 清蒸大海东星斑, 饮宴有东星斑, 就知道主人家几有诚意, 好重视客人, 毕竟结过婚都知道一条红色既东星斑每围要加$500-1200不等, 我地呢条蒸得刚刚好, 果然东星鱼有鱼味, 肉质细嫩, 配上这偏淡的豉油, 非常非常鲜味. 甜甜蜜蜜, 是棉花糖和桂花糕, 我不喜欢椰丝所以没有吃棉花糖, 吃了一件桂花糕, 应该是啫喱粉加桂花, 虽然加了桂花,