2016-12-06
之前去Ploy U 上course放学后成日都同同学仔黎食野。今日重临旧地,甚是怀念。餐厅位于地库,门口仍然系一幅非常抢眼既壁画好钟意呢间餐厅甘悠闲,好多小摆设,挂画,而且挂画系画紧餐厅外面既环境,非常点题,令人会心微笑依旧点几个set lunch share:菠菜忌廉汁珍带子烩饭忌廉汁加上波菜打均,食落减少滞肚又令芡汁更有层次感。饭选用珍珠米,珍珠米比较容易索水,顺理成章索晒d 波菜忌廉汁。带子只系稍为煎香,突出鲜味。味道不错,所以觉得份量不够香蒜青酱蔬菜意大利粉Green Monday. 蔬菜就系茄子同翠肉瓜。 茄子本身又系好索汁,索晒蒜头同pesto 酱既味,估唔到甘好食!意粉煮得岩岩好,唔会太淋亦唔会太硬。配埋香草汁,估唔到green monday 都可以甘好食!另外仲叫左个烟三文鱼凯撒沙律。菜好大块亦非常新鲜。惊喜在有只温泉蛋,呢个配搭又几好wor饮品叫左Banana wood, 系一杯沙冰,材料有香蕉+姜+玉桂。我以为香蕉只可以同朱古力做朋友,但原来同姜,玉桂都几夹,而且外形吸引,仲唔影相厄like? 朋友点既Black coffee, 因为佢话之后要食甜品,甜品紧要配
忌廉汁加上波菜打均,食落减少滞肚又令芡汁更有层次感。饭选用珍珠米,珍珠米比较容易索水,顺理成章索晒d 波菜忌廉汁。带子只系稍为煎香,突出鲜味。味道不错,所以觉得份量不够 香蒜青酱蔬菜意大利粉
Green Monday. 蔬菜就系茄子同翠肉瓜。 茄子本身又系好索汁,索晒蒜头同pesto 酱既味,估唔到甘好食!意粉煮得岩岩好,唔会太淋亦唔会太硬。配埋香草汁,估唔到green monday 都可以甘好食! 另外仲叫左个烟三文鱼凯撒沙律。菜好大块亦非常新鲜。惊喜在有只温泉蛋,呢个配搭又几好wor
饮品叫左Banana wood, 系一杯沙冰,材料有香蕉+姜+玉桂。我以为香蕉只可以同朱古力做朋友,但原来同姜,玉桂都几夹,而且外形吸引,仲唔影相厄like? 朋友点既Black coffee, 因为佢话之后要食 甜品,甜品紧要配咖啡先唔会太甜 香蕉朱古力蛋糕+蓝莓芝士蛋糕
香蕉朱古力蛋糕比较硬身,并非海棉蛋糕。中间就夹住香蕉cream, 食落唔太甜,朱古力味比香蕉味重。
蓝莓芝士蛋糕
芝士味浓。反而呢个cheesecake 比平时食到既软身,而且好香芝士味。我钟意蓝莓芝士蛋糕多d
逗留左2小时,谈天说地,饮饱食醉,好似返返去学生年代。经常可以甘悠闲就好了