2023-05-16
自之前疫情,可以wfh嘅时候都想揾吓附近有冇好选择✔️东区shopping mall西餐选择一定多,但性价比真系一般般,以每次去Amino都充满惊喜,由前菜沙律餐汤都食到佢哋用心制作,绝对系东区嘅hidden gem 💎舒静环境食到高质嘅西餐,柴湾呢度都揾到📌啱啱转新menu时食咗两次,所以试匀佢哋五款主菜嘅其中四款🙌🏼当日好好彩食到限定小食 - 红菜头苹果白酒汁啫喱;爽口鲜甜红菜头配上白酒整成啫喱,酸酸甜甜非常开胃✨鲜橙番石榴沙律每次食到嘅沙律都唔同口味,不论新鲜蔬菜配清甜水果/醋汁,一样开胃清新😋黑松露蘑菇汤/法式洋葱汤餐汤均配上一块蒜蓉包,不要小看呢一小块包,每次都系外脆内软熟有口感黑松露蘑菇汤:极浓郁松露及蘑菇香味,口感丰厚柔滑🤤法式洋葱汤:大师级水准⭐️每啖汤都系一丝丝洋葱,食落鲜香清甜,平日对洋葱一般嘅我都觉得好好食💯Slow cooked Australian flap meat $188选用脂肪比较少澳洲牛腰肉,建议四成熟就可以👌🏼肉质鲜嫩煮得啱啱好,配上法式肉汁,perfect match🫶🏼配上秘制贡菜,几特别口感食落脆卜卜Grilled North Sea Barra
鲜橙番石榴沙律
黑松露蘑菇汤/法式洋葱汤
黑松露蘑菇汤:极浓郁松露及蘑菇香味,口感丰厚柔滑🤤
Grilled North Sea Barramundi $148
每次我都钟意叫鱼,更加食到其功架,鱼皮位置煎得干身脆口,鱼肉依然保持肉嫩多汁 💦汁同底部扁豆索尽精华,正👍🏻
Honey soy pork belly $158
必点嘅多层猪腩肉层次口感丰富,肉质细滑且入口即溶🤤🤤配上🍯蜜糖酱汁好惹味,伴菜嘅大根亦系highlight ,清甜多汁,清一清味蕾,减低肥腻感
French confit duck leg $178
私心推介⭐️⭐️传统法国菜的经典之一,鸭腿超酥软,用叉子轻轻一拨就撕开,鸭皮非常香脆脆一点,食到一半时,再加入蓝莓酱,令味道更富层次,食落亦唔会咁单调🫐🫐
唔好错过嘅仲有佢哋嘅甜品🍮🍰每日都有唔同
柚子柠檬挞:本来就系lemon tart fans🙌🏻加入柚子更清新,酸酸地解腻作为甜品,觉得好满足💯
咖啡朱古力蛋糕:香浓嘅咖啡朱古力味,咖啡香亦唔太甜,好食到停唔到口
芝麻蛋糕
一层一层造成渐变色,睇到都觉得好靓好吸引😍饼底用黑芝麻焗成,扑鼻芝麻味极香浓又脆口,芝麻蛋糕入口滑溜,味道好亦感受到佢哋心机制作👏🏼
最后真系好钟意佢哋嘅侍应每次都细心讲解lunch set有啲咩食同点整,每个月都会转换menu,保持食客新鲜感呀😋