2021-04-26 1983 浏览
以前华记潮州卤水车仔面系响界限街单数号地铺主打做外卖,最近搬咗去斜对面嘅铺位做埋堂食,咁好耐无食过,经开太子又顺道支持下,依家系自己剔低想要啲乜嘢食/饮,咁我就拣咗幼面、猪红、牛小肠同牛肺,汁就拣咗重口味推荐(即系卤水汁、咖喱汁同腩汁),三𩠌车仔面$48,之后加咗罐雀柠$7。当侍应同我覆单时问我驶唔驶走芫茜时,我即刻定一定神,望住佢话唔该多茜,可以吗?佢话系可以嘅,之后佢就用电话落单,咁既然本身无对有芫茜嘅期望,就唔会对芫茜有多少而去失望,咁我又睇返餐厅所有嘢都系无任何「芫、茜、荽」嘅字出现过的。点知碗车仔面一上枱时居然有惊喜,啲芫茜份量都唔少,仲要比起依家市面上某啲餐厅话重茜~~甚至要加钱先多茜嘅更加多茜,而对于我自己嚟讲,芫茜嘅份量系合格嘅,𩠌都一样份量十足,而且味道都唔错,但价钱就比呢区附近贵咗少少。讲返碗面,平时我食车仔面就好钟意点公仔面,不过呢度主打卤水汁,所以点咗幼面,因为生面可以更加索汁,甚至可以挂住大量芫茜一齐食,非常满足,𩠌就点咗猪红、牛小肠同牛肺,猪红够鲜嫩(但唔够滑)、牛小肠肥膏够邪恶又好嚼口、牛肺够弹牙,汁系重口味推荐(卤水汁、咖喱汁同腩汁),全部𩠌都卤得非常入

雀巢柠檬茶

猪红
牛小肠
牛肺
猪红、牛小肠同牛肺

讲返碗面,平时我食车仔面就好钟意点公仔面,不过呢度主打卤水汁,所以点咗幼面,因为生面可以更加索汁,甚至可以挂住大量芫茜一齐食,非常满足,𩠌就点咗猪红、牛小肠同牛肺,猪红够鲜嫩(但唔够滑)、牛小肠肥膏够邪恶又好嚼口、牛肺够弹牙,汁系重口味推荐(卤水汁、咖喱汁同腩汁),全部𩠌都卤得非常入味,啲汁够浓味,仲有少少辣。

唔知下次食仲会唔会免费加咁多茜?又或者俾香港芫荽党知道之后,佢哋又几时会开始加钱先可以加多茜呢?去得华记,唔系唔tag阿Bob呀?
2021-04-09
猪红