2022-12-18
今日同朋友嚟到湾仔呢一间意大利餐厅食lunch, 都系朋友推介我去嘅,一入嚟见到个大萤幕好似走马灯咁样真系好似置身于意大利之中,个厨师仲会出嚟解释吓佢今日会煮嘅嘢食👍🏻👍🏻PUNTARELLE STYLE SALAD呢个沙律可以话系我最钟意嘅,因为佢有青口、吞拿鱼片、三文鱼籽,面包,唔同嘅沙律菜教练我唔钟意食沙律菜都觉得好好食Bread Basket自家制面包,一共有两款,两款都超级软绵绵,点上意大利嘅醋同埋橄榄油一级捧👌😊Trippa Alla Trasteverina 一直以为炖牛肚系中国嘅嘢食,点知原来意大利都好兴,上网揾咗,意大利最出名其中一个彩色就系牛肚❤️主要用羊奶芝士口感嫩滑,好有新鲜感Maccheroni Amatriciana主要系见到劲大嚿意粉,令我好兴奋,其实我真系未见过咁大嘅意粉!蕃茄汁赔偿蔬菜,辣辣地,仲有芝士碎肉,橄榄等等嘅配菜,食得好滋味PUNTARELLE STYLE SALAD呢个沙律可以话系我最钟意嘅,因为佢有青口、吞拿鱼片、三文鱼籽,面包,唔同嘅沙律菜教练我唔钟意食沙律菜都觉得好好食Mango Panna Cotta呢一个奶冻 入口软绵绵,唔会好似普
PUNTARELLE STYLE SALAD
Bread Basket
Trippa Alla Trasteverina
Maccheroni Amatriciana
PUNTARELLE STYLE SALAD
Mango Panna Cotta
呢一个奶冻 入口软绵绵,唔会好似普通奶冻,咁样一咬就碎晒,反而佢会喺你个口入面留低一层嘅奶味同埋芒果味☺️非常之好食
—
AMA Ristorante