2023-03-24
今日咁啱去到中环做嘢,收工就谂住食埋先返屋企!咁啱去到九如坊附近,见到有间意式食健康三文治嘅铺头,咁啱减紧肥就谂住试试。环境都几特别,有一个装茶嘅柜同埋有雪柜装住唔同嘅火腿,一入到嚟就见到老板喺度切紧火腿,问一问之后佢话啲火腿要即刻切味道先会最浓,听完之后feel到老板𠮶种用心制作,坐低之后当然即刻叫嘢食,好肚饿,所以叫咗两个三文治招牌熏牛肉青瓜意式三文治($98)order 之后就见到老板即刻切牛肉,好有心机咁制作,入口觉得相当有口感,因为佢有蘑菇同熏牛肉,再配埋drill 同青瓜嘅清新,令到佢唔会剩系得牛肉嘅咸味 而系可以平衡到十分野味!推荐钟意食肉嘅朋友烤猪波罗伏洛芝士意式三文治 ($88)好快,第二个三文治就上枱,呢个又系用即刻切嘅波罗伏洛芝士,佢因为熟成时间更加长,令到佢味道系咸、辛、香,所以好浓郁同埋同肉类好夹,仲要原来佢面包都系日日新鲜订做,想保证客人食到最新鲜嘅材料,呢个三文治推荐钟意食芝士嘅,十分推荐呢个时候老板话佢谂住推出炸薯条,问吓我试一试味道如何,咁我就试一试佢,首先佢卖相焦黄金香,配合埋即切即炸嘅薯仔,系新鲜嘅感觉倾偈期间发觉原来老板系一位茶艺师,所以当然要试
坐低之后当然即刻叫嘢食,好肚饿,所以叫咗两个三文治
招牌熏牛肉青瓜意式三文治($98)
烤猪波罗伏洛芝士意式三文治 ($88)
倾偈期间发觉原来老板系一位茶艺师,所以当然要试一试佢亲手冲嘅茶
白牡丹茶 ($38)
不愧为茶艺师嘅茶,首先原材料都好讲究,系福建嘅茶叶,而佢拣嘅茶叶都系有芽有叶,饮落有一种清甜嘅感觉,原来三文治杯茶都可以咁夹
建议大家黎开中环都可以试一试呢间小店,老板都非常健谈,同佢倾吓计食吓嘢几开心,又可以学到啲茶艺嘅小知识